Google 6 Aralık günü Bard sohbet robotuna, ChatGPT ve diğer rakiplerinden daha iyi muhakeme yapabildiğini öne sürdüğü Gemini adlı yeni nesil yapay zeka modelini ekledi. Google, ChatGPT üreticisi OpenAI’dan üretken yapay zeka liderliğini almayı hedeflerken, OpenAI şu sıralar CEO Sam Altman’ın birkaç gün içinde kovulması ve ardından yeniden işe alındığı bir yönetim kurulu darbesinin sonuçlarıyla uğraşıyor.
Google yıllardır yapay zeka özelliklerini geliştiriyor ancak OpenAI geçen yılın sonlarında ChatGPT’yi piyasaya sürdüğünde yeteneklerini dünya çapındaki kullanıcılara sunmak için Microsoft ile iş birliği yaptığında Google hazırlıksızdı.
Google CEO’su Sundar Pichai yaptığı açıklamada, “Bu inanılmaz bir ivme, henüz mümkün olan özelliklerin sadece yüzeyini oluşturmaya başlıyoruz. Bu yeni yapay zeka modelinin dönemi, şirket olarak üstlendiğimiz en büyük bilim ve mühendislik çabalarından birini temsil ediyor.” dedi.
Google DeepMind Ürün Başkan Yardımcısı Eli Collins yaptığı bir açıklamada; bu yapay zeka modelinin problem çözme, matematik, fizik, tarih, hukuk, tıp ve etik konuları da içeren belirli ölçütlerde uzmanlardan daha iyi performans gösteren ilk yapay zeka modeli olduğunu söyledi.
Bir gösteride Gemini, “Matrix” film sahnesini canlandıran bir kişiyi referans alarak onu ördek olarak çizdi. Ardından lastik ördek tutan bir kişi de dahil olmak üzere Gemini’ın, kendisine gösterilen kişi ve nesneleri tanıdığı görüldü. Gemini kendisine gösterilen şeyleri yorumluyor, karşılaştırma yapıyor, sonuçlar çıkarıyor ve önerilerde bulunuyor.
Collins’e göre Gemini’nin “Ultra” versiyonunun performansı, görüntü anlama veya matematiksel muhakeme gibi yetenekleri ölçen 30 kıyaslama testinde diğer son teknoloji modelin performansını “çok aşıyor”. Gemini’ın Bard’a entegre edilmiş “Pro” versiyonu çok çeşitli görevleri yerine getirmek üzere tasarlandı. Gemini’ın “Nano” versiyonu ise akıllı telefonlar için tasarlandı ve ilk olarak Google’ın en üst seviye telefon modeli Pixel 8’de kullanılması bekleniyor.
Bard’ın Başkan Yardımcısı Sissie Hsiao’ya göre Google bu yılın başlarında kendi Bard sohbet robotunu çıkardı ve insanların geri bildirimlerine göre bu sohbet robotunu sürekli güncellemekte. Hsiao yaptığı açıklamada, “Tüm bu hızlı inovasyon bizi gerçekten dönüştürücek bir an olarak ön gördüğümüz şeye doğru götürüyor. Gemini ile Bard şimdiye kadarki en büyük güncellemesini alıyor.” diye açıklıyor. Bard, Gemini’ı daha gelişmiş muhakeme yeteneği, planlama ve anlama yetenekleri için kullanmayı planlıyor.
Hsiao’ya göre Gemini, 170’ten fazla ülke ve bölgede İngilizce dil seçeneği ile sunulacak ve yakın zamanda daha fazla dil seçeneği eklenecek. Yöneticiler, Gemini ile geliştirilmiş Bard’ın “çok modlu” olacak şekilde özelliklerinin genişletileceğini, yani metin istemlerinin yanı sıra işitsel ve görsel girdilerle de çalışabileceğini söylüyor. Hsiao, “Gemini ile size dünyanın en iyi yapay zeka asistanını sunma vizyonumuza bir adım daha yaklaştık.” diyor.
Hsiao’ya göre Gemini; şiir yazarken, bilgisayar kodu yazarken, alışveriş için yapılan ürün aramalarında veya araştırma projelerinde olsun, Bard’ın performans kalitesini artırıyor. Google, Gemini’ın son derece karmaşık görevleri yerine getirmesi için tasarladığı “Ultra” sürümünü önümüzdeki yılın başlarında piyasaya sürüleceğini söylüyor.
Collins, Gemini için “Yapabileceği şeyler karşısında hayranlık duyuyorum. Bu, modelin yeteneklerini hızla yenilemeye ve geliştirmeye devam edilirken, Google’da yeni bir dönemin başladığını ortaya koyuyoruz.” dedi. Google, eylül ayında Gmail, YouTube ve diğer araçlarını Bard sohbet robotuna entegre ederken, diğer teknolojinin önde gelen isimleri de kullanıcılarını yapay zekanın tehlikeli veya gelip geçici bir proje olmadığı konusunda ikna etmeye çalışıyor.
Bu yetenekler, Microsoft’un “Office 365” uygulamalarını yapay zeka özellikleriyle donatan teklifleriyle eşleşiyor ancak bunlar müşterilere ekstra bir maliyet getiriyor ve arama motoru Bing’de yer alan sohbet robotu aracılığıyla kullanılamıyor. OpenAI tabanlı sohbet robotunun bu yılın başlarında Microsoft’un arama motoruna entegre edilmiş olması, Google’ın arama motoru kategorisindeki hâkimiyeti üzerinde bir etki yaratamadı. Ancak hükümetler ve teknoloji şirketleri, üretken yapay zekanın teknolojinin bir sonraki büyük bölümü olduğunda ısrar ediyor ve yeni ürünlere, araştırmalara ve altyapıya yönelik harcamaları artırıyor.
Derleyen: Burçin Bağatur