2017’den Bu Yana Güneş’teki En Güçlü X Sınıfı Patlama Yaşandı

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Fatma Ebrar Tuncel
2 dk okuma süresi
  • Güneş 14 Aralık’ta en güçlü patlama grubu olan X sınıfı bir güneş patlaması yaşadı.
  • Patlama, NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevinin uzay aracı tarafından videoya kaydedildi.
  • Güçlü patlamaları, devasa güneş plazması bulutlarının, saatte milyonlarca kilometre hızla uzaya fırlamasına neden olan koronal kütle püskürmeleri (CME) takip etti.

Güneş 14 Aralık’ta en güçlü patlama grubu olan X sınıfı bir güneş patlaması yaşadı. Patlama, NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevinin uzay aracı tarafından videoya kaydedildi.

Saat 20.02’de meydana gelen patlama, X2.8 olarak kaydedildi ve Eylül 2017’den bu yana görülen en güçlü güneş patlaması oldu.

Güçlü patlamaları, devasa güneş plazması bulutlarının saatte milyonlarca kilometre hızla uzaya fırlamasına neden olan koronal kütle püskürmeleri (CME) takip etti.

ABD Hava Kuvvetleri, CME’nin ön kenarından gelen bir Tip II güneş enerjisi patlaması rapor etti. Güneş patlamasının sürüklenme hızına bağlı olarak, ortaya çıkan CME’nin hızı 2.100 km/s’yi aşabilir.

Ayrıca Dünya’yı vuran CME’ler, elektrik şebekelerini ve diğer altyapıyı bozabilecek jeomanyetik fırtınalar doğurabilir. Bu tür fırtınalar aynı zamanda auroraları aşırı yükleyebilir ve bu göksel ışık gösterilerini daha yoğun ve daha geniş alanlarda görünür hale getirebilir.

Dünya atmosferi, güneş patlamalarından kaynaklanan zararlı radyasyonun yere ulaşmasını engelliyor. Ancak bu radyasyon, örneğin GPS ve iletişim uyduları tarafından gönderilen sinyalleri etkileyerek ve radyo kesintilerine neden olarak yaşamlarımızı etkileyebiliyor.

SpaceWeather, gerçekleşen son patlamanın “Amerika kıtasında derin bir kısa dalga radyo kesintisine neden olduğunu” yazdı. Ayrıca Güneş bu günlerde giderek daha aktif hale geldiğinden, yakında daha fazla güneş eylemi gerçekleşebilir.

Güneş aktiviteleri 11 yıllık döngülerle artıyor veya azalıyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, mevcut Güneş Döngüsü 25’in, gelecek yılın ocak ve ekim ayları arasında zirveye ulaşacağını tahmin ediyor.

Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun. Yazmayı, okumayı ve üretmeyi seven bir genç. Dijitalsiz olamayan bu çağda kendi potansiyelinin peşine düşen bir izci. Bu iz sırasında faydalanabileceği imkanlardan kaçmaktansa onlarla yüzleşmeyi seçti. Ebrar'ın dijitaliyidir için sloganı "Dijital, sonsuz imkanlar denizinde potansiyelini keşfetmek ve arkasından gitmek için iyidir." oldu.
Yorum bırak, puan ver