- TikTok, sahte hesapların Ruysa-Ukrayna savaşında Rusya hakkında milyonlarca insana dezenformasyon yaydığını söyledi.
- Bu sahte hesaplar, Rus yanlısı sahte gönderilerle Ukrayna, Rusya ve Avrupa’daki birçok kullanıcıya ulaştırdı.
- Hesapların, gönderilerini inandırıcı kılmak için hayali haber kaynaklarını etiketledikleri belirlendi.
Çin sosyal medya devinden gelen yeni veriler, sahte TikTok hesaplarının Rusya-Ukrayna savaşı hakkında milyonlarca insana dezenformasyon yaydığını gösteriyor.
TikTok, video paylaşım sitesindeki gönderilerin, savaşla ilgili Rus yanlısı sahte gönderilerle Ukraynalı ve Rus kullanıcıların yanı sıra Avrupa genelindeki birçok kullanıcıyı hedef aldığını söyledi. Bazı hesapların gönderilerini güçlendirmek için hayali haber kaynaklarını etiketledikleri ortaya çıktı.
BBC’nin cuma günü yayımlanan ayrı bir soruşturması, üst düzey Ukraynalı yetkililerin ve akrabalarının bu yöndeki iddialarla Avrupa ülkelerini hedef aldığını belirten 800 sahte hesap tespit etti.
Bir TikTok sözcüsü CNBC’ye, şirketin BBC soruşturmasından önce hesapları araştırmaya başladığını ve tespit edilen tüm sahte hesapların o zamandan beri kaldırıldığını söyledi.
Açıklamada, “Topluluğunu yanıltıcı davranışlarla etkilemeye çalışanların sürekli ve amansızca peşindeyiz.” denildi.
TikTok tarafından tespit edilen sahte hesapların çoğunluğu (yaklaşık 13.000) Rusya içinden işletiliyordu ve yerel dillerde Kremlin savaş propagandasını Ukrayna, Rusya, Almanya, İtalya, Türkiye, Sırbistan, Çekya, Polonya ve Yunanistan’a aktarıyordu.
Ancak, tespit edilen hesapların bir kısmının da Ukrayna içinden işletildiği ve Ukrayna ordusu için para toplamayı amaçlayan anlatıları yapay olarak güçlendirdiği tespit edildi.
TikTok, sahte hesapların toplam takipçi sayısının bir milyonu aştığını, platformda paylaşılan videoların rutin olarak milyonlarca izleyiciye ulaştığını söyledi.
Bu açıklama, Birleşik Krallık’ın Rusya’yı politikacılara ve kamu görevlilerine karşı yıllarca süren kötü niyetli siber faaliyet kampanyası yürütmekle suçlamasından bir hafta sonra geldi.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel