- Astronomlar, APM 08279+5255 adlı uzak bir kuazarın içinde, 12 milyar ışık yılı uzunluğunda süper kütleli bir kara deliğin içine gizlenmiş, potansiyel olarak evrendeki en büyük ve en eski su deposu olan devasa bir su rezervuarı keşfetti.
- Bu çığır açıcı bulgu, suyun erken evrendeki beklenmedik yaygınlığını açığa çıkarıyor; kozmik gizemleri açığa çıkarmak, evrensel evrime ve suyun dokusundaki varlığına ilişkin anlayışımızı yeniden tanımlamak için Şili’nin Atacama Çölü’nde 25 metrelik bir teleskop yapılması planlarını ateşliyor.
Caltech ekipleri tarafından yönetilen astronomlar, olağanüstü bir gerçeği gün yüzüne çıkardı: Evren, potansiyel olarak şimdiye dek keşfedilen en büyük ve en eski su rezervuarına barındırıyor.
Dünyadaki tüm okyanusların toplamından en az 140 trilyon kat daha büyük olduğu tahmin edilen bu devasa su kütlesi, APM 08279+5255 adlı aktif bir galaksinin yanan çekirdeği olan bir kuazarın içinde bulunuyor. 12 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan bu kuazar, süper kütleli bir kara delik tarafından çevrelenmiş; bu da teleskoplarla doğrudan gözlem yapılmasını engelliyor.
Bu keşif, suyun evrendeki -özellikle de evrenin başlangıç dönemindeki- yaygınlığının çığır açıcı bir şekilde anlaşılmasına işaret ediyor. Yüzlerce ışık yılı boyunca uzanan geniş bir gaz alanı etrafındaki kara deliği çevreleyen su buharını gözlemlemek bilim insanlarını hayrete düşürdü. Samanyolu’nda çeşitli şekillerde su izleri bulunsa da erken evrende bu kadar geniş bir rezervuarın varlığı beklenmedik bir durum.
Bu keşif, daha derin bir anlayış için Şili’nin Atacama Çölü’nde 25 metrelik bir teleskop yapılmasını teşvik ediyor. Bilim insanları, evrenin evrimi ve onun dokusundaki suyun yaygınlığı konusunda kavrayışımızı yeniden tanımlayabilecek gizemleri çözmek için uzak kozmik alanlara daha fazla inmeyi amaçlıyor.
Derleyen: Eliz Canyurt