- Bilim insanları yürütülen bir çalışma kapsamında kambur balina türü olan Twain ile iletişim kurmayı başardı.
- Twain, kendisine gönderilen aralıklı temas çağrılarına 20 dakika boyunca çağrıyla aynı aralıklarda olacak şekilde tepki verdi.
PeerJ dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma için, UC Davis, Alaska Balina Vakfı ve SETI’den bilim insanları bir araya geldi.
Balinalarla iletişim kurulması amaçlanan çalışma, başarı ile sonuçlandı. Dönüm noktası niteliğindeki bu deneyde ekip, Twain adlı kambur balina ile kendi dilinde 20 dakikalık bir sohbet gerçekleştirdi.
Bilim insanları Alaska kıyısı açıklarında bir tekneyle yelken açtılar ve balinaların tepki verip vermeyeceğini görmek için “temas çağrısı” gönderdiler.
UC Davis Veterinerlik Okulunda profesör olan başyazar Brenda McCowan, Business Insider’a, balinaların temas çağrılarını, tıpkı insanlar gibi diğer balinaları çağırmak veya birbirlerine nerede olduklarını bildirmek için kullandığını söyledi.
Alaska Balina Vakfının ortak yazarı ve baş araştırmacısı Fred Sharpe, Business Insider’a “Bunlar kambur balinanın sosyal ses repertuvarındaki en yaygın sinyallerden biridir.” dedi.
Çalışma esnasında Twain, yapılan çağrının ardından tekneye doğru yüzdü ve teknenin etrafında dolaştı. Sonraki 20 dakika boyunca, bilim insanları aynı temas çağrısını değişen aralıklarla 36 farklı kez gönderdi. Twain’in, bilim insanlarının çağrılar arasında bıraktığı boşluklarla aynı olacak şekilde, tepkilerinin süresini ayarladığı gözlemlendi.
McCowan, eğer bilim insanları Twain’e bir çağrıyı göndermeden önce 10 saniye beklerse, Twain’in de yanıt vermeden önce 10 saniye beklediğini söyledi. Ayrıca McCowan; bu tür aralıklı eşleştirmenin, Twain’in kasıtlı iletişim kurduğunun işareti olduğunu belirtti.
Sharpe, BI’a yaptığı açıklamada, çalışmalarının Ulusal Deniz Balıkçılığı Servisinin izniyle yapıldığını ve şahısların bunu evde veya denizde denememesi gerektiğini vurguladı. Sharpe ayrıca “Kesinlikle dinlendiğimizi hissettim ve onun da aynı şekilde hissettiğini umuyorum.” dedi.
Ayrıca bilim insanları benzer çalışmaların; yunuslar gibi diğer deniz memelileri, avlanmak için iş birliği yapan etoburlar, mirketler ve filler gibi diğer son derece sosyal türler de dahil olmak üzere Dünya üzerindeki diğer akıllı hayvanlarla gerçekleştirilebileceğini umduklarını söyledi.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel