- Büyük AI modellerinin geliştirdiği, sadece tek bir görevi yerine getiren daha küçük yapay zekalar da günlük hayatımızda büyük değişiklikler doğurabilir.
- Bilim insanlarından oluşan bir ekip, daha küçük yapay zeka araçlarını otomatik olarak oluşturmak için büyük yapay zeka modellerini kullanabileceklerini söylüyor.
Büyük AI modelleri artık herhangi bir insan yardımı olmadan yeni, küçük AI araçları oluşturabilecek kadar güçlü.
MIT ve California Üniversitesinin çeşitli kampüslerinden bilim insanları, AI teknoloji şirketi Aizip ile birlikte, ChatGPT’nin üzerinde çalıştığı gibi büyük AI modellerinin, esasen otomatik olarak kopyalanmasını sağlayabileceklerini söylüyor.
Aizip CEO’su Yan Sun, “Şu anda, küçük modelleri oluşturmak için daha büyük modeller kullanıyoruz, tıpkı büyük kardeşin, küçük kardeşinin gelişmesine yardımcı olması gibi. Bu, kendi kendini geliştiren daha büyük bir yapay zeka işine doğru atılan ilk adım. Bu büyük AI dil modellerinin, küçük AI araçlarını oluşturmasını sağlamaktaki ilk adım” diyor.
Araştırmacılardan Yubei Chen, “Teknolojimiz, ilk kez tam otomatik bir işleyiş tasarladığımız için çığır açıcı. Sürece insan müdahalesi olmadan bir yapay zeka modeli, söz konusu araçları tasarlayabilir.” diye açıklıyor.
ChatGPT gibi büyük dil modellerinin çalıştırılması günde 700.000 dolara mal olurken, genellikle minik makine öğrenimi veya TinyML olarak adlandırılan küçük yapay zeka modelleri düşük maliyetle çalışabilir ve cihazlarda taşınabilir.
TinyML, yüz tanımadan işitme cihazı ve ev aletlerine kadar her alanda belirli görevler için kullanılabilir.
Sun, “Gerçekten özel görevler, dünyanın her köşesinde kullanılabilecek çok düşük maliyetli çözümler üzerinde çalışıyoruz. Zekayı günlük hayatın içine sokarak hayatı daha güvenli hale getiriyoruz.” şeklinde ekledi.
Ekip bu küçük yapay zekaları çoğaltmaya odaklanmış durumda. Ancak tasarım sürecinin artık daha akıllı yapay zekalar tarafından otomatik olarak yapılabileceğinin altı çiziliyor.
Chen, “Gelecekte büyük ve küçüklerin iş birliği yapacağına ve eksiksiz bir istihbarat ekosistemi oluşturacağına inanıyoruz.” dedi.
Derleyen: Alp Eren Gümüş