- Şubat ayında kendi ağını kuracak olan “Channel 1” adındaki yeni bir haber ekibi, haberlerini yapay zekaya sunduracağını duyurdu.
- Channel 1, kameraların yakalayamadığı olayların görüntülerini ve videolarını oluşturmak için de yapay zekayı kullanacak.
- Yapay zekanın sunacağı haberler ve oluşturacağı videolar, insan editörler ve yapımcılar tarafından kontrol edilecek.
Şubat ayında kendi ağını kuracak olan “Channel 1” adındaki yeni bir haber ekibi, haberlerini yapay zekaya sunduracağını duyurdu. Haberleri sunacak olan yapay zekadan oluşan spikerler ise çarpıcı derecede yetenekli ve gerçekçi.
Teknoloji girişimi, lansman tarihini duyurdu ve X’te 20 dakikalık bir demo paylaştı.
Haberler, tipik haber kanallarıyla hemen hemen aynı şekilde başlıyor. Ancak gerçek görüntüler, yapay zeka tarafından oluşturulan görüntülerin yanına yerleştiriliyor ve farklı yapay zeka sunucuları arasında geçişler yapılıyor. Yapay zeka sunucularından biri izleyiciye Channel 1’in çıktılarının sahte haber olmadığı konusunda güvence veriyor. Ardından takım elbiseli bir adam şeklini alan yapay zeka sunucusu ise Channel 1’in kendi hikâyelerini yaratmak yerine insan yapımı, güvenilir haber kaynaklarından toplanan içerikleri sunduğunu ve bunun güvenilir olduğunu söylüyor.
Haberler, dünyanın her yerinde, her izleyicinin zevkine ve ilgi alanına göre yeniden paketlenip kişiselleştiriliyor. Ayrıca Channel 1, kameraların yakalayamadığı olayların görüntülerini ve videolarını oluşturmak için yapay zekayı kullanacak. Bu, olayların bire bir tasviri olmasa da izleyicinin daha iyi anlamasını sağlayacak.
Channel 1, demo programında çoğunlukla gerçek haber görüntülerini kullanıyor. Yapay zeka tarafından oluşturulan bir görüntü gösterildiğinde ise bu durum ekranın sağ üst köşesinde görünen bir beyanla açıkça belirtiliyor. Daha etkileyici olanı, konuşmacının sesini korurken konuşmayı tercüme etmek için teknolojiden yararlanılıyor olması. Videoda olduğu gibi bir adam orijinal görüntüde Fransızca bir şeyler anlatıyor ve ardından kendi sesine çok benzeyen başka bir sesle İngilizce tercümesi yapılıyor.
Videodaki bir başka sunucu, Channel 1’in benzersiz yeni yolunu müjdeliyor ki bu “emoji ölçer” aracılığıyla halkın duyarlılığını anında ölçmek olacak. Örnek olarak Tesla’nın Cybertruck’ının yakında çıkacak sürümü kullanılıyor. Yapay sunucu, “X’e Cybertruck hakkında gönderilen en son 30.000 tweeti hızla okudum.” diyor ve ardından tweetlerde kullanılan tüm emojilerin dökümünü göstererek “Araçla ilgili duygular gerçekten çok karışık.” ifadesini kullanıyor.
Platform, X ve diğer yayın platformlarında, farklı bölge ve dillere dayanan geleneksel bir program gibi görünecek. Ancak nihai hedef, Channel 1’in her kullanıcı için tamamen kişiselleştirilmesine olanak tanıyacak favori konularını ve favori sahte haber kişiliklerini seçebilecek bir akıllı telefon uygulaması yayımlamak. Tabii ki bu uygulama, zaman gerektiriyor ve önümüzdeki yaz için planlanıyor.
Channel 1’in yapay zeka raporlaması, tamamen müdahale edilmeden yürütülmeyecek. İnsan editörler ve yapımcılar, sürecin her adımında haberlerin doğruluk ve netlik açısından kontrol edilmesine dahil olacak. Eğer Channel 1, eninde sonunda ulaşacağını iddia ettiği kişiselleştirme seviyelerine ulaşırsa günün her saatinde gerçekleri kontrol etmek, kamera arkası personeli için zor bir iş gibi görünüyor. Her şeyi hesaba katınca şu ana kadar gördüklerimiz, oldukça ilginç ve merak uyandırıcı. Yine de bunun son demo olmadığını da belirtmekte fayda var.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel