- Çin, Apple’a karşı aldığı cepheyi getirdiği yeni bir yasakla daha da ciddileştirdi.
- Yasak kapsamında Çin, devlet firması ve dairesinde çalışan personellere, iPhone’larını veya diÄŸer Batılı telefonlarını iÅŸe getirmemelerini söyledi.
- Ayrıca Çin, ülkeyi Batı teknolojisinden uzaklaÅŸtırmaya çalışırken Apple’ın akıllı telefonunun güvenliÄŸini de sorguluyor.
Çin hükümeti, iPhone’a yönelik baskısını geniÅŸlettiÄŸini bildirildi. Bu bildiriyle beraber Apple’ın Çin sorunu olduÄŸundan daha kötü bir hale gelecek gibi duruyor.
Alıntılanan isimsiz kaynaklara göre Çin’in en az sekiz eyaletinde, birden fazla devlet firması ve devlet dairesindeki personele, iPhone’larını ve diÄŸer Batılı telefonlarını iÅŸe getirmemeleri söyleniyor.Â
Bu, Pekin’in Amerikan teknoloji devine karşı yürüttüğü hareketin en belirgin hali denebilir. Çünkü Çin, eylül ayında bazı merkezi hükümet çalışanlarının, iPhone’larını iÅŸe getirmelerini yasaklamıştı. Çinli işçiler bunun üzerine çalıştıkları iÅŸyerlerinin kullandıkları telefonları yasaklayabileceÄŸinden korkarak Apple cihazlarından vazgeçme konusunu tartışmak için sosyal medyayı kullanmışlardı.
Şimdi ise bu emir, şehirlerdeki daha küçük firma ve acenteleri kapsayacak şekilde genişletildi. Bu, Çin hükümetinin baskılarını hızlandırdığının bir işareti.
Çin, ülkeyi Batı teknolojisinden uzaklaÅŸtırmaya çalışırken Apple’ın akıllı telefonunun güvenliÄŸini de sorguluyor. Bu sorgulamaların hâlihazırda Apple’ın ülkedeki konumunu olumsuz etkilediÄŸine dair iÅŸaretler var. Ayrıca iPhone 15’in düşük satışları ve Huawei’nin Mate 60’ının popülaritesi Apple’ın Çin’de aldığı son darbe oldu.
Mate 60 Pro akıllı telefon iPhone 15’ten haftalar önce piyasaya sürüldü ve yaklaşık 1,5 milyon adet satıldı. ilk ayda bu, Huawei’nin önceki modelinin ulaÅŸtığı rakamın iki katıydı.
Apple ayrıca Asya süper gücüne olan bağımlılığı nedeniyle kendisini ABD ile Çin arasındaki daha geniÅŸ bir jeopolitik mücadelenin ortasında buldu. Çünkü ABD’li ÅŸirket, bunu deÄŸiÅŸtirmek için yaptığı tüm giriÅŸimlere raÄŸmen iPhone’larının, Mac’lerinin ve iPad’lerinin %95’ini hâlâ Çin’de üretiyor.
Apple son aylarda Çin ile olan ortak yaÅŸam iliÅŸkisini onarmaya çalışıyor. Apple CEO’su Tim Cook, bu yıl Çin’e birkaç gezi yaptı. Bu gezilerle Apple ÅŸirketi, Çin’in uygulama maÄŸazası versiyonunda hangi uygulamaların yer alabileceÄŸine dair kuralları kabul etti.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel