- Gezegen yüzeyinin farklı ölçümlerindeki garip değişimler, Dünya’nın kalbinin derinliklerindeki periyodik salınımları ortaya çıkardı.
- Yachong An ve Hao Ding liderliğindeki bir ekip, Dünya’nın gün uzunluğundaki ve Dünya’nın kutuplarının hareketindeki küçük değişiklikleri inceleyerek Dünya’nın iç çekirdeğinin 8,5 yıllık bir periyodiklikle sallandığını belirledi.
- Bu keşif, gezegenimizin iç işleyişini anlama biçimimiz açısından oyunun kurallarını değiştirebilir.
Gezegen yüzeyinin farklı ölçümlerindeki garip değişimler, Dünya’nın kalbinin derinliklerindeki periyodik salınımları ortaya çıkardı.
Wuhan Üniversitesinden yer bilimciler Yachong An ve Hao Ding liderliğindeki bir ekip, Dünya’nın gün uzunluğundaki ve Dünya’nın kutuplarının hareketindeki küçük değişiklikleri inceleyerek Dünya’nın iç çekirdeğinin 8,5 yıllık bir periyodiklikle sallandığını belirledi.
Bu da iç çekirdek ile manto arasında sadece 0,17 derecelik bir eğim olduğunu ortaya koyarak Dünya’nın iç çekirdeğinin kuzey batı yarım kürede daha yoğun olduğunu gösteriyor.
Bu keşif, gezegenimizin iç işleyişini anlama biçimimiz açısından oyunun kurallarını değiştirebilir. Yeni ölçüm, bize gezegenin çekirdeğindeki davranışın yüzeydeki tezahürlerini yorumlamak için yeni bir araç sunuyor.
Dünya’nın iç çekirdeği birden fazla yönden gezegenimizin kalbi. İç çekirdek. yavaşça soğuyup büyüdükçe dış çekirdekte dönen dinamoya önemli ölçüde katkıda bulunduğu düşünülen ısıyı serbest bırakır.
Bu; mekanik enerjiyi manyetik enerjiye dönüştüren gezegenimizi radyasyondan, atmosferik kaçıştan ve güneş rüzgarından koruyan manyetik alanı üreten dönen, konveksiyon yapan, iletken sıvıdır. Dolayısıyla bilim insanları çekirdekle oldukça ilgililer.
Gezegenimizin yılın her günü 23 saat, 56 dakika ve 4.0916 saniyede bir tam dönüşünü tamamlaması nedeniyle dönüş periyodunun sabit olduğunu düşünme eğilimindeyiz. Ancak gezegenin içinde meydana gelen değişimlerin yarattığı gerçekten küçük varyasyonlar var. Örneğin, geçen yıl yayımlanan bir araştırma, Dünya’nın çekirdeğinin her altı yılda bir dönüş yönünü değiştirdiğini ve bunun da günün uzunluğunda bir değişiklik olarak ortaya çıktığını ortaya koydu.
2019’da Ding liderliğindeki araştırma ekibi, Dünya’nın kutuplarının hareket biçiminde farklı bir durum fark etti. Dünya’nın kutupları her zaman çok belirgin şekillerde hareket ediyor ve bu da oldukça garip davranışlarla sonuçlanıyor.
Ancak 2019’da Ding ve arkadaşları, Dünya’nın iç çekirdeğindeki bir yalpalamayı temsil edebileceğini düşündükleri küçük, kabaca 8,7 yıllık periyoda sahip bir hareket fark ettiler.
An ve Ding bu keşfi, Dünya’nın dönüşünde aynı periyodikliği destekleyen değişiklikler arayarak takip ettiler ve buldular. Her bir sinyali dikkatlice ölçerek, bu fenomenleri üretecek iç çekirdek özelliklerini haritalandırabildiler.
İç çekirdeğin, Dünya’nın mantosuna göre 0,17 derece eğik olduğunu buldular. Başka bir deyişle, iç çekirdeğin dönme ekseni ile mantonun dönme ekseni tam olarak aynı hizada değil. Bu durumda, iki kürenin biraz farklı eksenler etrafında dönmesiyle 8,5 yıla yakın bir periyodda çekirdekte “yalpalama” yaşanmakta.
Ölçülen sinyaller ayrıca iç çekirdek ile dış çekirdek arasındaki sınırda beklenenden daha keskin bir yoğunluk değişimiyle de tutarlı. İç çekirdeğin homojen olmayan bir yoğunluğa sahip olduğu ve bir yarım kürenin diğerinden daha yoğun olduğu görülüyor.
Bu özellikler, akışkan dış çekirdeğin çalkalanma ve dönme biçiminde bir rol oynayabilir ve böylece Dünya’nın manyetik alanını oluşturabilir.
Bununla birlikte, gezegenimizin çekirdeğinde şu anda kavradığımızdan çok daha fazla şey oluyor gibi görünüyor.
Derleyen: Serap ATABEY