- Clicks, “Clicks” adını verdiği ve telefon ekranının altına chiclet QWERTY klavye yerleştirmeye yarayan klipsli telefon kılıfını CES 2024’te tanıttı.
- Kılıf, telefon ekranına Bluetooth yerine doğrudan Lightning veya USB-C üzerinden bağlanıyor.
- Clicks klavye, İPhone’da yerleşik olarak bulunan tüm Mac benzeri klavye kısayollarına sahip.
Clicks, “Clicks” adını verdiği ve telefon ekranının altına chiclet QWERTY klavye yerleştirmeye yarayan klipsli telefon kılıfını tanıttı. Bu aksesuarlı telefon kılıfı 139 dolar değerinde. Klavye Lightning veya USB-C portu aracılığıyla telefondan güç alıyor. Telefon ekranına Bluetooth yerine doğrudan bu girişler üzerinden bağlanıyor. Hardware Centric’in kurucusu ve başeditörü Jim Eddy e-posta yoluyla, “Dünya, fiziksel telefon klavyesini hantal bir eklenti ve taşınabilirlikten ödün vermek gibi görse de seçim sonuçta kullanıcının daha geleneksel bir yazma deneyimi tercihine dayanıyor. Tam boyutlu bir dizüstü bilgisayar yerine telefon boyutundaki klavyeyi taşımak kesinlikle daha kolay.” diyerek klavyenin olumlu yönüne değindi. “Clicks” şirketin ve aynı zamanda klavyenin adı. Apple, BlackBerry ve Google’ın eski çalışanlarından oluşan şirket, iPhone 14 Pro ve iPhone 15 Pro için modeller sunuyor. İPhone 15 Pro Max için 159 dolarlık başka bir versiyon da yolda. Yeni kılıflar sarı ve gri-mavi renklerinde sunuldu.
Bu yeni klavye sayesinde hızla yazarken tuşa basmak yerine tuşun kenarına tıklayıp tıklamadığınızı veya aynı anda iki tuşa birden basıp basmadığınızı anlamak da kolay. Ancak pek çok kişi için ekran klavyesi gayet yeterli. Tahmini metin ve sürekli gelişen otomatik düzeltme ile düz bir cam ekranda, fiziksel bir klavyedeki kadar ya da ona yakın doğrulukta yazabilirsiniz. Yazma hızı ise kullanıcıdan kullanıcıya değişmekte. Telefonun ekran kalvyesindeki tuşları, fiziksel klavye tuşlarından çok daha hızlı kullananlar olmakla beraber bu durumun tam aksini de görmek mümkün.
Bu yeni klavye her ne kadar şık bir eklenti olsa da ekran klavyesi çok daha kullanışlı gibi duruyor. Ekran klavyesinin düzeni ne yaptığınıza bağlı olarak değiştirebiliyor. Örneğin hesap makinesi uygulamasında sayısal bir tuş takımı sizi karşılıyor. Ayrıca ekstra bir çabayla ekranın üzerine tutturmanıza gerek yok. Eddy, “Gerçekten de ekran klavyeleri günlük dijital deneyimimizin daha ayrılmaz bir parçası haline geldi ve çoğu kullanıcı donanım klavyesi ile yazma hızlarında somut bir iyileşme görmeyecektir.” diyor.
Telefonun dışına eklenen fazladan hacimli donanım klavyesinin düşünüldüğünde avantajları da var. Örneğin klavye tuşlarının yeri asla değişmiyor. Tuşlar her zaman parmaklarınızın tam olarak hatırladığı yerde. Bu da daha dinlendirici bir deneyim sağlıyor. Ayrıca dokunsallık birkaç yönden oldukça konforlu. Bunlardan biri, tıklamaları hissetmeniz ve tuşların yerini dokunarak kolayca bulabilmeniz. Bir diğeri ise parmaklarınızı tuşları etkinleştirmeden tuşların üzerinde dinlendirebilmeniz denebilir.
Lilo’nun tasarım ve geliştirme müdürü verdiği demeçte, “Telefonlardaki donanım klavyeleri, özellikle yazarlara ve daha hızlı yazmak için dokunsal geri bildirime ihtiyaç duyan profesyonellere yönelik geniş bir pazara hitap ediyor.” dedi. Ayrıca donanım klavyesi, klavye kısayollarını kullanabileceğiniz anlamına da geliyor. Clicks’te bir “⌘” tuşu var. Kalın yazmak için “⌘-B”, mevcut uygulamayı kapatmak için “⌘-H” ve kopyalamak için “⌘-C” gibi iPhone’da yerleşik olarak bulunan tüm Mac benzeri klavye kısayollarını kullanılabiliyor. Safari’de web sayfalarını kaydırmak için boşluk çubuğu kullanılıyor. Ayrıca Spotlight arama panelini açmak için “⌘-Space” tuşuna basabilirsiniz ki bu oldukça pratik bir kısayol yöntemi.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel