- Araştırmacılar kuyruk sallama hareketinin, köpeklerin evcilleştirilmesi sırasında yaygın hâle gelmiş olabileceğini çünkü insanların bu ritmi sevdiğini öne sürüyor.
- Daha önce yapılan araştırmalarda köpeklerdeki diğer özelliklerin, insanların seçtiği uysallık gibi davranışlarla genetik bir bağlantıya sahip olduğu için ortaya çıktığı saptanmıştı.
- İnsanların, havlamayı rahatsız edici bulması nedeniyle köpeklerin kuyruklarını kullanmaya adapte olmuş olabileceği de belirtildi.
Araştırmacılar kuyruk sallama hareketinin, köpeklerin evcilleştirilmesi sırasında yaygın hâle gelmiş olabileceğini çünkü insanların bu ritmi sevdiğini öne sürüyor. İnsanların köpekleri 15.000 ila 50.000 yıl önce evcilleştirdiği düşünülüyor. Bu süreç, iki tür arasında sıcak bir bağ oluşmasına yol açtı. Örneğin, İngiltere’deki hanelerin yaklaşık üçte birinde köpek bulunuyor.
Köpek sahipleri köpeklerinin nasıl hissettiğini anlamak için genellikle kuyruk sallama hareketine güvenirken bu iletişim şeklinin nasıl evrimleştiği hâlâ belirsizliğini koruyor. Şimdi uzmanlar, araştırmacıları konuyu araştırmaya teşvik etmek amacıyla bir dizi teori ortaya koydu.
Hollanda Max Planck Psikodilbilim Enstitüsünden ve makalenin yazarlarından Dr. Taylor Hersh, “Zaman makinesiyle köpek-insan ilişkisinin başlangıcına gidemeyebiliriz. Ancak bu evcilleştirme sürecinin neye benzediğini anlamak için köpek davranışlarına insan davranışlarıyla birlikte bakabiliriz. Kuyruk sallama, başlangıç için çok belirgin ve ilginç bir davranış.” dedi.
Biology Letters dergisinde yazan Hersh ve meslektaşları, daha önce kuyruk sallamayı inceleyen bir dizi çalışmayı anlatıyor. Bunlar arasında uzmanlar, elle yetiştirilen köpek yavrularının kuyruklarını elle yetiştirilen kurt yavrularından çok daha sık salladıklarını ve köpeklerin sahiplerini görmek gibi olumlu durumlarda sağa, saldırgan durumlarda ise sola doğru kuyruk salladıklarını tespit etti.
Köpeklerin neden kuyruklarını daha sık salladıkları gibi sorular ise hâlâ yanıt bekliyor. Ekip, olası tetikleyicilerden birinin evcilleştirme süreci olduğunu söylüyor. Daha önce yapılan araştırmalar köpeklerdeki diğer özelliklerin, insanların seçtiği uysallık gibi davranışlarla genetik bir bağlantıya sahip olduğu için ortaya çıktığını öne sürüyordu. Hersh ve meslektaşları, kuyruk sallama için de benzer bir şeyin söz konusu olabileceğini söylüyor. Ancak araştırmacılar, bunun başka bir açıklaması olabileceğini de öne sürüyor. Makalenin ilk yazarı Silvia Leonetti, “İnsanların köpekleri evcilleştirme sürecinde bilinçli ya da bilinçsiz olarak kuyruk sallamayı seçtiğine dair yeni bir hipotez ortaya koyuyoruz, çünkü ritmik uyaranlara çok ilgi duyuyoruz.” dedi.
Leonetti, gelişmiş ve müdahaleci olmayan teknolojilerin kullanıldığı deneylerin, bu eylemin çeşitli anlamlarına daha fazla ışık tutmaya yardımcı olabileceğini sözlerine ekliyor. Ekip, şimdi olasılıkları araştırmak için kuyruk sallama konusunda yeni araştırmalar yapılması çağrısında bulunuyor.
Max Planck Jeoantropoloji Enstitüsünden Dr. Juliane Bräuer, artan kuyruk sallamanın ritmik doğası dışındaki nedenlerle insanlar tarafından doğrudan seçilmiş olabileceğini belirtti. Lincoln Üniversitesinde köpek araştırmacısı olan Dr. Holly Root-Gutteridge ise el sallamanın bireyler arasında sosyal bir sinyal olduğunu ve insanların, havlamayı rahatsız edici bulması nedeniyle köpeklerin kuyruklarını kullanmaya adapte olduğunu söyledi. “Atalarımızın kuyruk sallamayı, kurtlarda okunması kolay bir işaret olarak gördüğünden ve bunu ellerimizle konuştuğumuz gibi kolayca anlayabileceğimiz iletişimsel bir jest olarak geliştirdiğinden şüpheleniyorum.” diyen Root-Gutteridge, kurtların da kuyruklarını salladığını ve bunu sosyal bir sinyal olarak kullandığını ancak vahşi doğada kullanımına ilişkin verilerin sınırlı olduğunu ekledi.
Derleyen: Esin Özcan