- Gerçekçi avatarlar yansıtan yapay zeka destekli teknoloji Loughborough Üniversitesinde denendi.
- Bu hologramlar derslere konuk davetleri olduğunda kullanılmasının yanı sıra, hayatta olmayan ünlü isimlerin de uzman olduğu konularda ders vermesini sağlayabilecek.
- Bu teknoloji, öğrencilerin kendilerini televizyon izliyormuş gibi hissetmelerine yol açabilen Zoom görüşmelerinin yerine çok daha iyi bir alternatif olacak.
Gerçekçi avatarlar yansıtan yapay zeka destekli teknoloji Loughborough Üniversitesinde denendi.
Bazı üniversitelerin, artık hayatta olmayan ya da emekli olmuş şarkıcıları sahneye geri getirmek için kullanılan holografik teknolojiyi kullanarak dünyanın dört bir yanından konuk öğretim görevlilerini ışınlamaya başlamasıyla öğrencilerin, yakın bir gelecekte Albert Einstein’dan bir fizik ya da Coco Chanel’den bir tasarım dersi alması mümkün olabilir.
Avrupa’da bu teknolojiyi keşfeden ilk üniversite olan Loughborough Üniversitesi, teknolojiyi Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) spor bilimcileri getirerek moda öğrencilerine sürükleyici şovların nasıl yaratılacağını öğretmek ve işletme öğrencilerini zor iş koşullarında nasıl hareket edecekleri konusunda test etmek için kullanmayı planlıyor.
Loughborough işletme okulunun lisans çalışmaları direktörü Profesör Vikki Locke, öğrencilerin teknolojiyi kesinlikle sevdiklerini ve cihazla selfie çekmek için yalvardıklarını söyledi.
Zoom görüşmeleri, öğrencilerin kendilerini televizyon izliyormuş gibi hissetmelerine yol açabiliyor. Holografik bir görüntü onlar için çok daha ilgi çekici ve gerçek. Bu teknolojinin bir yıllık bir denemenin ardından 2025 yılında resmî olarak müfredata girmesi planlanıyor.
Kutu tabanlı holografik üniteler, müşterileri arasında BT ve IBM gibi şirketlerin bulunduğu Los Angeles merkezli Proto tarafından satılıyor. Kurumsal seyahat ihtiyacını azaltmak için toplantılarda kullanılıyor. Proto ayrıca Stockholm’deki moda perakendecisi H&M ile interaktif ürün teşhirleri yapmak için çalışıyor.
Artık hayatta olmayan ünlülerin hologramları üzerinde çalıştıktan sonra dört yıl önce Proto’yu kuran David Nussbaum, şirketinin yakında 20. yüzyılın en büyük düşünürlerinden bazılarını hayata döndürebileceğini söyledi. Nussbaum: “Proto, Stephen Hawking’in ya da herhangi birinin görüntüsünü yansıtacak ve gerçekten oradaymış gibi görünmesini sağlayacak teknolojiye sahip. Kitaplara, derslere, sosyal medyaya, bağlı olduğu her şeye, herhangi bir soruya, onunla herhangi bir etkileşime bağlayabiliriz. Yapay zekalı bir Stephen Hawking onun gibi görünecek, onun gibi ses çıkaracak ve onun gibi etkileşime girecektir.”
Loughborough Üniversitesinde dijital yaratıcılık profesörü olan Gary Burnett ise şunları söyledi: “Farklı sürükleyici teknolojiler ve yapay zeka okuryazarlığın yeni biçimleridir. Öğrencilerin bunları kullanmanın, bu dünyalarda bulunmanın, bunları deneyimlemenin, etkileşimde bulunmanın ne anlama geldiğini anlamaları gerekiyor. Tüm bunlar gelecekteki kariyerleri için ihtiyaç duyacakları şeyler.”
Üniversitenin rektör yardımcısı Profesör Rachel Thomson, teknolojinin konuk konuşmacılara olan ihtiyacı azaltıp uluslararası araştırma iş birliklerini kolaylaştırarak ve mühendislik, tasarım ve yaratıcı sanatlarda prototipler inşa eden öğrencilerin kullandığı malzeme miktarını azaltarak üniversitenin sürdürülebilirlik stratejisini gerçekleştirmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Ayrıca bir öğretim görevlisinin motor gibi karmaşık bir ekipmanı video görüşmesinden daha kolay bir şekilde sergilemesine de olanak sağlayabilir.
Nussbaum, işletmelerin ve üniversiteler gibi büyük kurumların firmasının planındaki ilk adım olduğunu söyledi. Ancak önümüzdeki 18 ay içinde, Roald Dahl’ın Charlie ve Çikolata Fabrikası’ndaki “Wonkavision”a benzettiği küçültülmüş bir görüntüyü ışınlayacak olan 1.000 doların altında olan daha küçük birimleri piyasaya sürmeyi umduğunu da ekledi.
Teknolojinin yapay zeka yetenekleri sayesinde dünyadaki herhangi birine benzeyen bir avatar yaratılabilmesinin yasal zorluklara yol açabileceğini de belirtiyor.
Derleyen: Esin Özcan