- Rie Kudan, bu hafta Akutagawa Ödülü töreninde Tokyo-to Dojo-to adlı kitabının yaklaşık %5’inin ChatGPT tarafından oluşturulan kelimesi kelimesine cümleler içerdiğini açıkladı.
- Kudan, ödül komitesinin kusursuz olarak nitelendirdiği kitabında adaletle ilgili karışık temaları somutlaştıran kelimeler bulmasına yardımcı olması için yapay zekaya başvurduğunu söyledi.
- Pekin’deki bir mahkeme kısa bir süre önce yapay zeka metin-imge üreticisi Stable Diffusion kullanılarak üretilen bir resme telif hakkı koruması verdi.
Japon bir yazar, ödüllü bir roman yazmak için üretken yapay zeka kullandığını açıklayarak teknolojinin kültür üzerindeki artan etkisini gösterdi. 33 yaşındaki Rie Kudan, bu hafta Akutagawa Ödülü töreninde Tokyo-to Dojo-to (Sempati Kulesi Tokyo) adlı kitabının yaklaşık %5’inin ChatGPT tarafından oluşturulan kelimesi kelimesine cümleler içerdiğini açıkladı.
Geçen yıl Çinli bir profesör de yapay zekayı kullanarak sadece üç saat içinde bir bilim kurgu romanı yazmış ve ulusal bir yarışmayı kazanmıştı. Kudan, ödül komitesinin kusursuz olarak nitelendirdiği kitabında adaletle ilgili karışık temaları somutlaştıran yumuşak ve bulanık kelimeler bulmasına yardımcı olması için yapay zekaya başvurduğunu söyledi.
Kudan, “Kelimeleri özenle kullanmak ve dilin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında düşünmek istiyorum” dedi. Jüri, Kudan’ın kitabını “nasıl değerlendirileceği konusunda tartışma yaratan, son derece eğlenceli ve ilginç bir çalışma” olarak yorumladı. Üretken yapay zekanın kullanımı, teknolojinin hızla benimsenmesinin geçim kaynaklarına bir tehdit oluşturabileceğinden korkan yaratıcı profesyoneller arasında hararetle tartışılıyor.
Tsinghua Üniversitesinden bir profesör, Anılar Ülkesi adlı kitabının tamamını yapay zeka teknolojilerini kullanarak oluşturduktan sonra ulusal bir bilim kurgu ödülü kazandı. South China Morning Post‘un haberine göre hiçbir jüri üyesi aradaki farkı anlayamadı. Jüri üyelerinden biri dilin zayıf olduğunu söylerken, bir diğeri yaratıcılık ve sahne betimlemesine dikkat ettiğini belirtti. The New York Times’ın bir kitap eleştirmeni, yapay zekanın edebiyatta insanların yerini tamamen almayacağını savundu. “Şairler ve romancılar bir zamanlar ilham almak için ruh çağırma seanslarına, ruh çağırma tahtalarına ve otomatik yazıya başvuruyorlardı. Şimdi ise dizüstü bilgisayarlarına bir sohbet robotu çağırabiliyorlar.” diye ekledi.
Ülkeler, yapay zeka tarafından üretilen sanata yönelik yasal yaklaşımlarında farklılık göstermekte. Pekin’deki bir mahkeme kısa bir süre önce yapay zeka görüntü oluşturma aracı Stable Diffusion kullanılarak üretilen bir resme telif hakkı koruması verdi. Resmin “doğrudan davacının fikri girdisinden yaratıldığını” ve “(davacının) bireysel ifadesinde tezahür ettiğini” belirtti.
Bir telif hakkı uzmanı Sixth Tone’a, davanın diğer yarı insan, yarı yapay zeka eserlerine potansiyel olarak fikri mülkiyet koruması sağlanması için kapı açtığını söyledi. Buna karşılık, ABD Telif Hakkı Ofisi, yapay zeka tarafından üretilen görüntülerin insan yazarlığının ürünü olmadığını söyledi. Amazon gibi platformlar halihazırda kendi kendine yayın yapan yazarların yazılarında yapay zeka kullandıklarını açıklamalarını şart koşuyor. İngiltere Yazarlar Derneği de bunun nihayetinde insan yazarlara ve okuyucularına fayda sağlayacağını söylüyor.
Derleyen: Esin Özcan