- UNIST Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümündeki araştırma ekibi, insan duygularını gerçek zamanlı olarak tanıyabilen bir teknoloji geliştirdi.
- Sistem, kendi kendine güç sağlayan kolay ve esneyebilir cilde entegre yüz arayüzü sistemiyle, sözlü ve sözsüz ifade verilerini eş zamanlı olarak algılıyor.
- Bu yenilikçi teknoloji, duygulara dayalı hizmetler sağlayan yeni nesil giyilebilir sistemler de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde devrim yaratmaya hazırlanıyor.
Profesör Jiyun Kim ve UNIST Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümündeki araştırma ekibi, insan duygularını gerçek zamanlı olarak tanıyabilen bir teknoloji geliştirdi. Bu yenilikçi teknoloji, duygulara dayalı hizmetler sağlayan yeni nesil giyilebilir sistemler de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde devrim yaratmaya hazırlanıyor.
Duygular, ruh hâlleri ve hisler gibi etkilerin soyut ve belirsiz doğası nedeniyle duygusal bilgilerin anlaşılması hep zor olmuştur. Araştırma ekibi, kapsamlı duygusal bilgileri verimli bir şekilde kullanmak için sözlü ve sözlü olmayan ifade verilerini birleştiren çok modlu bir insan duygu tanıma sistemi geliştirdi.
Sistemin merkezinde, kendi kendine güç sağlayan kolay ve esneyebilir cilde entegre yüz arayüzü (PSiFI) sistemi yer alıyor. Sistem, sözlü ve sözsüz ifade verilerinin eş zamanlı olarak algılanmasını ve entegrasyonunu sağlayan ve türünün ilk örneği olan çift yönlü bir triboelektrik gerilim ve titreşim sensörüne sahip. Ayrıca sanal gerçeklik (VR) ortamında bir dijital deneme uygulamasında başarıyla uygulandı. Teknoloji, nesnelerin sürtünme sonucu pozitif ve negatif yüklere ayrıldığı “sürtünme şarjı” olgusuna dayanıyor. Sistem, veri tanıma için harici bir güç kaynağı veya karmaşık ölçüm cihazları gerektirmiyor.
Profesör Kim, yeni teknoloji hakkında şunları söyledi: “Ekip, sürtünme şarj elektrotları için şeffaf bir iletken üretmek üzere yarı kürleme tekniği kullandı. Ayrıca esneklik, elastikiyet ve şeffaflığı bir araya getiren çok açılı bir çekim tekniği kullanılarak kişiselleştirilmiş bir maske oluşturuldu. İnsanlar ve makineler arasında etkili bir etkileşim için insan-makine arayüzü (HMI) cihazları farklı veri türlerini toplayabilmeli ve karmaşık entegre bilgileri işleyebilmelidir.”
Çalışmanın ilk yazarı Jin Pyo Lee, geliştirilen bu sistemle karmaşık ölçüm ekipmanları olmadan gerçek zamanlı duygu tanımanın mümkün olduğunu söyledi. Bu da gelecekte taşınabilir duygu tanıma cihazları ve yeni nesil duygu tabanlı dijital platform hizmetleri için olanaklar sunuyor. Sistemin farklı durumlarda bireysel duyguları tanımlama yeteneği, müzik, film ve kitaplar için kişiselleştirilmiş öneriler sunulmasını sağlıyor.
Derleyen: Esin Özcan