- Yapay zekâ ile oluşturulan zararlı içeriklerinin önüne geçmek için teknoloji devleri toplandı.
- “2024 Seçimlerinde Yapay Zekanın Aldatıcı Kullanımıyla Mücadeleye Yönelik Teknoloji Anlaşması” başlıklı anlaşma, Münih Güvenlik Konferansında duyuruldu.
- Yaklaşık iki düzine teknoloji şirketi, küresel seçimlerle ilgili yanlış yapay zekâ içeriğini ele alma konusunda daha hızlı çözüm bulma arayışına girdi.
Bu yıl 40’tan fazla ülkede oylama yapılması beklenirken, önde gelen yapay zekâ sağlayıcıları ve çevrim içi platformlar, yapay zekanın ürettiği yanlış bilgileri tespit eden ve önleyen yeni bir anlaşma imzaladı. “2024 Seçimlerinde Yapay Zekanın Aldatıcı Kullanımıyla Mücadeleye Yönelik Teknoloji Anlaşması” başlıklı anlaşma, bugün Münih Güvenlik Konferansında duyuruldu. Anlaşmada yapay zekâ tarafından oluşturulan görüntüler, ses ve videolarla ilgili sekiz madde içeriyor.
Google, Meta, Adobe, IBM, Amazon ve Microsoft’un yanı sıra OpenAI, Anthropic ve Stability AI ve Inflection AI gibi yapay zeka girişimleri de dahil olmak üzere reklam teknolojisi devleri iş birliği yapma sözü verdi. Anlaşmanın ayrıca Snap, LinkedIn, TikTok ve X gibi büyük sosyal platformlardan da imzacıları var. Dikkate değer bir diğer yapay zekâ girişimi ise uzmanların Başkan Joe Biden’ın sesine benzeyen, seçimle ilgili derin bir ses sahtekârlığı yapmak için kullanıldığını söylediği ElevenLabs gibi uygulamaların önüne geçmek olduğu yönünde. Uzmanlar, bu çabaları yapay zekanın zararlı içeriğinin küresel doğasına çözüm bulmaya yönelik bir adım olarak görüyor.
Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Christopher Heusgen anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Seçimler demokrasilerin atan kalbidir. 2024 seçimlerinde Yapay Zekanın Aldatıcı Kullanımıyla Mücadeleye Yönelik Teknoloji Anlaşması, seçim dürüstlüğünün ilerletilmesi, toplumsal dayanıklılığın artırılması ve güvenilir teknoloji uygulamaları yaratılması açısından çok önemli bir adımdır.” dedi.
Yeni taahhütler arasında seçimle ilgili yanlış bilgilerle mücadele etmek için araçlar geliştirmek ve uygulamak, riskleri anlamak için yapay zeka modellerini değerlendirmek, çeşitli platformlardaki zararlı içerikleri tespit etmek ve ele almak yer alıyor. Şirketler aynı zamanda sorunları nasıl ele aldıkları konusunda şeffaf olmayı, hükümetler ve akademisyenlerle birlikte çalışmayı ve halkın farkındalığını ve medya okuryazarlığını artırmayı da amaçlıyor.
Aspen Enstitüsü Yapay Zeka seçim çalışmaları direktörü Josh Lawson, anlaşmanın “Sivil manipülasyona karşı çok daha uzun bir maratonda olumlu bir adım.” olduğunu söyledi. Ancak anlaşmanın kapsamının yalnızca medyaya odaklandığını ancak yapay zeka tarafından oluşturulan metinlerle ilgili endişeleri gidermediğini de belirtti.
Derleyen: Ece Kerim