- GlobalBlock, kayıt şirketlerine marka adlarını korumak için güçlü bir araç sunuyor.
- Bu çözüm, marka adlarına benzeyen alan adlarını engellemenin yanı sıra homoglifler gibi karmaşık tehditleri de ele alıyor.
- Ancak bu tür otomatik sistemlerin, ifade özgürlüğünü kısıtlama potansiyeli ve marka koruması ile ifade özgürlüğünü dengelemenin zorluğu tartışmalara yol açıyor.
Marka koruması, dijital dünyada giderek daha önemli hâle geliyor. İnsanların marka adlarına benzeyen veya yazım varyasyonları olan alan adlarını kullanarak marka itibarını ve müşteri güvenini kötüye kullanma eğilimi artıyor. Ancak yeni bir çözüm olan GlobalBlock, bu tür kötü niyetli kullanımları engellemek için kayıt şirketlerine güçlü bir araç sunuyor.
GlobalBlock, önde gelen kayıt şirketleri tarafından kullanılan bir çözüm hâlini aldı. Zira işletmelerin ticari markalarını korumak amacıyla alan adının bir kısmını rezerve etmek için bir abonelik ücreti ödemelerine olanak tanıyor. Bu sayede, markaların marka adlarına benzeyen veya onları ihlal eden alan adlarını başkalarının kaydetmesini engelliyor. Bu çözüm, sadece marka adlarını korumakla kalmıyor aynı zamanda homogliflerle benzer alan adlarını da engelliyor. Homoglifler, çıplak gözle aynı görünen ancak gerçekte farklı karakter setleri ve kodlama nedeniyle farklı olan karakterler. Bu, tehdit aktörlerinin kafa karıştırıcı derecede benzer karakterlere sahip alan adlarıyla kimlik avı ve dolandırıcılık operasyonları yapmasını engelliyor. GlobalBlock’un temel ve genişletilmiş planları, abonelere ticari markalarını korumak için farklı seçenekler sunuyor. Temel plan, abonelerin ticari markalarına benzeyen belirli alan adlarını engellemelerine izin verirken genişletilmiş plan daha kapsamlı bir koruma sağlayarak homoglifler gibi daha karmaşık tehditleri de engelliyor.
GlobalBlock’un yanı sıra AutoCatch adlı öncelikli bir özellik de sunuluyor. Bu özellik, bir marka adına benzer şekilde önceden kaydedilmiş bir alan adının süresi dolar dolmaz veya başka bir şekilde kullanılabilir hâle gelir gelmez GlobalBlock’un ödeme yapan müşterileri için onu yakalayacağı anlamına geliyor. Ancak GlobalBlock gibi bir çözümün getirdiği bazı endişeler de söz konusu. Bazıları, bu tür otomatik sistemlerin, ticari marka ihlali yapanlardan çok daha fazla alan adını bastırmasıyla ifade özgürlüğünü kısıtlayabileceğini düşünüyor. Ayrıca bir marka adını içeren bir alan adının engellenmesinin, ifade özgürlüğüne müdahale edebileceği de tartışılıyor.
Tüm bu tartışmalara rağmen, GlobalBlock gibi çözümler, markaların çevrim içi varlıklarını korumak için önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak dengeyi sağlamak ve hem marka korumasını hem de ifade özgürlüğünü göz önünde bulundurmak önemli bir zorluk olmaya devam ediyor.
Derleyen: Ayça Ayaz