- Beyaz Saray’a bağlı Ulusal Siber Direktör Ofisi, yayımladığı bir raporla geliştiricileri güvenlik açıkları bulunmayan programlama dillerini kullanmaya çağırdı.
- Raporda, C ve C++ gibi programlama dillerinin “savunmasız” olduğu ve geliştiricilerin bu dillerden kurtulması gerektiğini söyledi.
- Her ne kadar güvenli bulunmasa da yapay zekâlardan oyunlara kadar birçok alanda kullanılan bu programlama dillerinin bırakılması oldukça zor görünüyor.
Beyaz Saray’a bağlı Ulusal Siber Direktör Ofisi (ONCD), 27 Şubat’ta yayımladığı bir raporda yazılım geliştiricilere duyuruda bulundu. Duyuruda, geliştiricilerden güvenlik açıkları bulunmayan programlama dillerini kullanarak siber saldırı riskini azaltmaları istendi.
Beyaz Saray’dan “C ve C++ kullanmayın” çağrısı
Biden yönetimindeki Beyaz Saray’a bağlı ONCD tarafından yayımlanan raporda bazı programlama dilleri konu alındı. Yönetim, C ve C++ gibi programlama dillerini bellek güvenliği açıkları sebebiyle “savunmasız” buldu ve geliştiricilere bu programlama dillerinden kurtulup daha güvenli dilleri kullanmalarını söyledi.
C ve C++ dillerini bırakmak kolay olmayacak
ABD yönetimi tarafından savunmasız bulunan ve kullanılmaması söylenen C ve C++ dilleri, en eski ve en kapsamlı programlama dillerinden ikisidir. Birçok oyun, işletim sistemi, bilgisayar programı ve yapay zekâ bu diller yardımıyla yazılır.
Oldukça popüler olması sebebiyle bu programlama dillerinin bırakılması şimdilik epey zor hatta belki de imkânsız görünüyor. Her ne kadar günümüzde farklı alanlara hizmet eden birçok güvenli programlama dili bulunsa da C ve C++ işlevleri ve köklü olmaları sebebiyle farklı bir yere sahip.
“Güvenli programlamaya geçilmeli”
Ulusal Siber Direktör Harry Coker durumun farkında olacak ki Beyaz Saray haber bülteninde şunları söyledi: “Bir ulus olarak siber alandaki saldırıyı azaltma ve tüm güvenlik hataları sınıflarının dijital ekosisteme girmesini önleme yeteneğine ve sorumluluğuna sahibiz ancak bu, bellek açısından güvenli programlamaya geçme gibi zor bir sorunun üstesinden gelmemiz gerektiği anlamına geliyor.”
Derleyen: Ömer Kağan Selen