- Ülkemizin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler, son dönemin en tartışmalı konularından yapay zeka için bir araya geldi.
- Birleşmiş Milletler üyeleri, uzun görüşmeler sonucu “tarihin ilk küresel yapay zeka kararını” oybirliğiyle kabul etti.
- Karar, yapay zekayı geliştirmeye teşvik ederken yapay zekanın hukuka aykırı veya önlemsiz kullanımının önüne geçmeyi amaç ediniyor.
Son birkaç yıl şüphesiz yapay zekanın yılı oldu. Son dönemde yapay zekalar yalnızca bir araç olmaktan çıkarak orantısız şekilde büyüdü. İnsanlar, şirketler hatta ülkeler yapay zeka hakkında endişe etmeye, eyleme geçmeye başladılar.
Birleşmiş Milletler yapay zeka alanındaki “ilk küresel kararı” oybirliğiyle kabul etti
ABD, Çin, İngiltere ve Fransa gibi büyük ülkeler de dahil olmak üzere toplam 193 üyeden oluşan Birleşmiş Milletler de yapay zekanın oluşturabileceği riskler hakkında eyleme geçti.
ABD’li yetkililer, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun perşembe günü “kişisel verilerin korunması, yapay zekanın risklere karşı izlenmesi ve insan haklarının korunması” amacı taşıyan yapay zekaya ilişkin ilk küresel kararı oybirliğiyle kabul ettiğini söyledi.
Kabul edilen bu karar; devlet, kurum ve kişileri yapay zeka alanında “geliştirmeye ve desteklemeye” teşvik ediyor. Ayrıca kararda, geliştirilen teknolojinin uluslararası hukuka aykırı veya yetersiz önlemlerle kullanımına karşı uyarılar yer alıyor.
Karar 3 aydır görüşülüyordu
Kararın kabul edilmesinden önce gazetecilere bilgi veren yetkililer, tarihteki ilk küresel yapay zeka kararının kolayca verilmediğini söyledi. Yetkililer, ABD tarafından önerilen ve Çin ile diğer 121 ülkenin ortak sponsorluğunu üstlendiği kararın görüşülmesinin üç ay sürdüğünü bildirdi.
ABD’li yetkililerden biri, bu kararı “tarihteki ilk yapay zeka kararı” olarak tanımladı. Yetkili, “Hızla değişen teknolojiyle dalgalı sularda yol alıyoruz, bu da değerlerimizin ışığında yön vermenin her zamankinden daha önemli olduğu anlamına geliyor” dedi.
Derleyen: Ömer Kağan Selen