- Nissan, Çinli rakipleriyle rekabet edebilmek için 2030 yılına kadar elektrikli araç üretim maliyetlerini neredeyse üçte bir oranında azaltmayı planlıyor.
- Geçen yıl dünya çapında 3,4 milyon otomobil satan Japon şirket, 2026 yılına kadar satışlarını 1 milyon daha artırmayı hedefliyor.
- Planın bir parçası olarak Nissan önümüzdeki üç yıl içinde 30 yeni model piyasaya sürecek ve bunların 16’sının elektrikli araç olması planlanıyor. Bu, elektrikli araçların 2026 yılına kadar tüm satışların %40’ını oluşturacağı ve on yılın sonunda %60’a yükseleceği anlamına geliyor.
Nissan, Çinli rakipleriyle rekabet edebilmek için 2030 yılına kadar elektrikli araç üretim maliyetlerini neredeyse üçte bir oranında azaltmayı planlıyor.
Geçen yıl dünya çapında 3,4 milyon otomobil satan Japon şirket, 2026 yılına kadar satışlarını 1 milyon daha artırmayı hedefliyor.
Planın bir parçası olarak Nissan önümüzdeki üç yıl içinde 30 yeni model piyasaya sürecek ve bunların 16’sının elektrikli araç olması planlanıyor. Bu, elektrikli araçların 2026 yılına kadar tüm satışların %40’ını oluşturacağı ve on yılın sonunda %60’a yükseleceği anlamına geliyor.
Nissan, yeni batarya inovasyonları, yeni nesil modüler üretim ve grup parça tedariki yoluyla 2030 mali yılı içerisinde bu araçların üretim maliyetlerini %30 oranında azaltmayı hedeflemekte.
Nissan’ın bu hamlesi, ABD, Avrupa ve Japonya’daki diğer otomobil üreticilerinin, sektörde önemli bir pazar payı elde eden ve genellikle daha uygun fiyatlı araçlar üretebilen Çinli rakiplerinin zorlu rekabeti karşısında elektrikli araç maliyetlerini ve fiyatlarını düşürme çabalarını yansıtıyor. AB Komisyonu ise geçen yıl Çin modellerinin Avrupa yapımı modellerden genellikle %20 daha ucuz olduğunu belirtmişti.
Nissan, dünyanın ilk kitlesel pazar elektrikli otomobili olduğunu iddia ettiği Nissan Leaf ile elektrikli araç teknolojisini erken benimsedi. Ancak o zamandan beri BYD ve Li Auto gibi Çinli rakiplerinin gerisinde kaldı.
Japon otomobil üreticisi, dünya genelindeki fabrikalarında Tochigi Fabrikasında başlatılan Nissan Akıllı Fabrika konseptini benimsediğini ve üretim süresini beşte bir oranında kısaltarak robotlara ağırlık verdiğini söyledi.
Nissan’ın Sunderland fabrikası da bu plana dahil olacak ve 2026 yılında başlayıp 2030 yılında tamamlanacak.
Ayrıca Nissan, bir “ana aracın” yaratılacağı ve bu tasarıma dayalı varyasyonların kullanıma sunulacağı “aileler” halinde elektrikli araçlar geliştirmeye başlayacak. Böylece bu varyasyonların maliyetleri %50 oranında azalacak ve geliştirme süreleri dört ay kısalacak.
Bu ayın başlarında Nissan, rakibi Honda ile güçlerini birleştireceğini ve elektrikli araç teknolojisi üzerinde birlikte çalışacaklarını söyledi.
Toyota’nın ardından ülkenin ikinci ve üçüncü en büyük otomobil üreticileri olan Honda ve Nissan arasındaki mutabakat zaptı, her iki firmanın da kaynakları birleştirerek geliştirme maliyetlerini düşürmek amacıyla bileşenler ve yazılım da dahil olmak üzere elektrikli araç teknolojisi üzerinde çalışmasını sağlayacak.
Nissan, dünya genelinde satışlarını artırmaya yönelik üç yıllık planının bir parçası olarak, 2026 yılına kadar ABD’de 330.000 ekstra araç satmayı hedefliyor. Ayrıca önümüzdeki üç yıl içinde Çin’deki satışlarını 200,000 artırarak 1 milyona çıkarmayı umuyor.
Derleyen: Alp Eren Gümüş