- Cep telefonu kamerası ile renk değişimlerini analiz eden ve tehlikeli kimyasalların kolayca tespit edilmesini sağlayan bir teknoloji geliştirdi.
- Bu teknolojinin; çevre kirliliğinin tespiti, terörizmin ve güvenlik kazalarının önlenmesi gibi amaçları var.
- Geleneksel yöntemlerden daha az maliyetli olan sensör, 14 uçucu organik bileşik ve su arasında ayrım yapabilen altı farklı çözücü kullanılarak oluşturuldu.
DGIST Fizik ve Kimya Profesörü Park Jin-hee ve araştırma ekibi, tehlikeli kimyasalların kolayca tespit edilmesini sağlayan bir teknoloji geliştirdi. Bir cep telefonu kamerası kullanarak renk değişimlerini analiz etmek suretiyle zararlı maddelerin tespit edilmesini sağlayan teknolojinin, çevre kirliliğinin tespiti ve gaz sızıntısının önlenmesi gibi çeşitli amaçlarla kullanılması bekleniyor.
Uçucu organik bileşikler, çevrede yaygın olarak bulunan zararlı kimyasallardır. Fabrika gazları, iç ortam havası ve diğer kaynaklar yoluyla çevreye girerler ve kirliliğe ve hatta bazen hastalıklara neden olurlar. Bu nedenle, hızlı bir şekilde tespit edilmeleri hayati önem taşıyor. Geleneksel tespit yöntemleri ya çok maliyetli olabiliyor ya da sadece sınırlı sayıda kimyasalı tespit edebiliyor.
Dr. Jin-hee Park ve ekibi, bu sorunu çözmek için renk değişimlerini tetikleyen “metal-organik çerçeve” adı verilen malzemeyi kullanan bir sensör geliştirdi. Sensör, 14 uçucu organik bileşik ve su arasında ayrım yapabilen altı farklı çözücü kullanılarak oluşturuldu. Ekip, renk değişimlerinin çıplak gözle gözlemlenebilmesini sağlamak için düşük maliyetle kolayca üretilebilen geniş alanlı bantlar geliştirdi.
Bir cep telefonu ile renk değişimlerini analiz ederek insan burnu ile tespit edilmesi zor olan düşük konsantrasyonlardaki zararlı bileşikleri niteliksel ve niceliksel olarak tespit etmek mümkün hale geliyor. Sensörler, yüksek nemli ortamlarda bile iyi performans gösterdikleri için çevre kirliliğinin tespiti ve gaz sızıntısının önlenmesi gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.
Dr. Lee, “Geliştirdiğimiz sensörler büyük bir ticari potansiyele sahip çünkü güç olmadan çalışabiliyorlar ve düşük maliyetlerle uygulanabiliyorlar. Bu çalışmayla, çevre kirliliğinin tespiti, terörizmin ve güvenlik kazalarının önlenmesi gibi çeşitli amaçlara yönelik sensörler geliştirmek için kaynak teknolojilerini güvence altına almayı dört gözle bekliyoruz.” açıklamasıyla projenin amaçlarından bahsetti.
Derleyen: Esin Özcan