- Arjantin’in kuzeybatısındaki eski bir mezarda, insanlarla hayvanlar arasındaki yakın ilişkinin sadece köpeklerle sınırlı olmadığını gösteren bir bulgu ortaya çıktı.
- Yaklaşık 1,500 yıl öncesine dayanan bir Patagonya mezarında, insan iskeletleriyle beraber soyu tükenmiş bir tilki türü olan Dusicyon avus’un iskeleti de bulundu.
- Bu keşif, insanların hayvanları sadece iş veya besin kaynağı olarak değil; arkadaş olarak da gördüğü iddiasını öne sürüyor.
Arjantin’in kuzeybatısındaki bir cenaze töreninin keşfi, insanların hayvanlarla yakın dostluğunun köpeklerle sınırlı olduğu varsayımını çürütüyor. Bulunan antik mezarda, soyu tükenmiş büyük bir tilki türü olan Dusicyon avus ile birlikte bir kişinin de gömüldüğünün görülmüş olması, insanlarla tilkiler arasında derin bir bağ olduğunu düşündürüyor. Yaklaşık 1.500 yıl öncesine ait olan cenaze Patagonya’da bulundu ve tilki iskeletinde yenildiğine dair hiçbir iz yoktu. Bu da onun muhtemelen bir evcil hayvan olduğunu gösteriyor.
Antik DNA analizi ile radyokarbon tarihlemesi, tilkinin türünü ve yaşını doğruladı. Tilkinin beslenme biçimi, topluluktaki insanlarınkine benzer şekilde onun evcil olduğunu ve muhtemelen topluluk tarafından beslendiğini öne sürdü. Bu bulgu, tilkilerin insanlar tarafından arkadaşlık amacıyla evcilleştirildiğini gösteren diğer kıtalardan elde edilen kanıtlarla da örtüşüyor.
Bölgedeki avcı toplayıcılar muhtemelen yaklaşık 70 bin metre içinde tilkiyle karşılaştılar. Çalışma, aynı zamanda evcil köpeklerle çiftleşmenin tilkilerin neslinin tükenmesine yol açtığı hipotezini de çürüttü çünkü melez yavrular doğurgan olmayacaktır. Bununla birlikte yiyecek için köpeklerle rekabet ve köpeklerden hastalık bulaşması olasılığı, bu sayının azalmasına katkıda bulunmuş olabilir.
Keşif, hayvanların yalnızca fayda sağlamak amacıyla evcilleştirildiği fikrine meydan okuyor ve insanların, hayvanları arkadaşlık için besleme konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğunu öne sürüyor. İnsanlar ve hayvanlar arasındaki arkadaş ilişkisi, kıtaları ve kültürleri aşan atalardan kalma bir özellik gibi görünüyor.
Derleyen: Eliz Canyurt