- Geçtiğimiz aylarda TikTok’un Amerika’da yasaklanmasına sebep olacak bir yasa meclis oylamasından geçmişti.
- Dün, tasarının revize edilmiş hali, oy çokluğu ile tekrar kabul edildi.
- ByteDance’in TikTok’u 9 ay içerisinde ABD’ye geri satmasını aksi taktirde uygulamanın yasaklanmasını içeren tasarı, Biden’ın onayından geçerse yürürlüğe konulacak.
ABD Temsilciler Meclisi, dün TikTok’un sahibi ByteDance’ın popüler sosyal medya uygulamasını satmasını ya da ABD’de yasaklanmasını öngören yasa tasarısını tekrar kabul etti.
TikTok’u yasaklama çabaları Trump yönetimine kadar uzanıyor ancak konu son aylarda yeniden gündeme geldi. Temsilciler Meclisi daha önce mart ayında benzer bir tasarıyı kabul etmiş ancak Senato, bu tasarıyı ele almaya pek ilgi göstermemişti. Revize edilmiş yeni versiyon, ByteDance’ın önceki tasarıda altı ay olan TikTok’u ABD’ye geri satma süresini dokuz aya çıkarıyor ve başkana ilave olarak 90 günlük ek süre verme yetkisi tanıyor.
Senato Ticaret Başkanı Maria Cantwell, perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “elden çıkarmanın büyük olasılıkla gerçekleşeceğini garanti ettiği” için uzatmayı önerdiğini söyledi. Yeni tasarı meclis çoğunluğunun desteğiyle 360 “evet”, 58 “hayır” oyuyla kabul edildi.
Senato’nun bu tasarıyı önümüzdeki hafta ele alması bekleniyor. Başkan Joe Biden ise tasarıyı desteklediğini ve imzalayacağını söyledi. Bu gerçekleşirse TikTok’un, tasarıya mahkemede itiraz etmesi bekleniyor. Bu tasarı, Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a yönelik dış yardımları da içeren daha büyük bir yasanın parçası.
Biden yönetimi, hem Çin hükümeti için Amerikalı kullanıcılar hakkında veri kaynağı hem de aynı hükümet için Amerikalılara propaganda yapma kanalı olarak uygulamanın yarattığı ulusal güvenlik tehditleri hakkında milletvekillerini bilgilendiriyor. Diğer taraftan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, uygulamayı “Amerikalıların kişisel bilgilerini gözetlemek ve istismar etmek için kullanılan Amerikalıların telefonlarındaki bir casus balon” olarak tanımladı.
Bu hafta başında bir TikTok, tasarının yeniden masaya yatırıldığı anlaşıldığında ve bu tasarının insani yardım paketiyle aynı pakete konulması karşısında “Temsilciler Meclisi’nin, 170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünü ayaklar altına alacak, 7 milyon işletmeye zarar verecek ve ABD ekonomisine yılda 24 milyar dolar katkıda bulunan bir platformu kapatacak bir yasak tasarısını bir kez daha geçirmek için önemli dış ve insani yardım bahanesini kullanması talihsizliktir.” açıklamasını yaptı.
Derleyen: Esin Özcan