- Türkiye Rekabet Kurumu, Facebook’un sahibi Meta’nın “sektörde rekabeti zorlaştırdığı” iddiası ile ceza kesti.
- Temel olarak bu sebepten dolayı Rekabet Kurumu, Meta’ya toplamda 1 milyar 234 bin lira (37,20 milyon dolar) para cezası uygun gördü.
- Meta bu süreçte günü gününe ceza alırken Threads’i Türkiye’de sonlandırmak zorunda kaldı.
Türkiye’de “rekabetin korunması” misyonuyla kurulan Türkiye Rekabet Kurumu, rekabeti ihlal edenlere yaptırımlar uygulayan kurumdur. Türkiye Rekabet Kurumu, özellikle büyük çaplı şirketleri denetler.
Meta’nın sahibi olduğu Facebook, Instagram, WhatsApp ve Threads platformları iki ayrı soruşturma altındaydı. Rekabet Kurumunun, Meta şirketi hakkında başlattığı iki soruşturma sonuca bağlandı.
Meta’ya milyar liralık ceza kesildi
Bahsi geçen sosyal medya platformlarında veri paylaşımına ilişkin soruşturmaların tamamlanmasının ardından Meta’ya para cezası verildi. Rekabet Kurumu, Meta’yı 1 milyar 234 bin lira (37,20 milyon dolar) para cezasına çarptırdı.
Meta’ya verilen cezanın sebepleri neydi?
Rekabet Kurumu, Meta’ya üç ayrı sebepten ceza verdi.
1. Sosyal platformlar rekabeti zorlaştırıyor
Rekabet Kurumu ilk olarak; Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinin verileri birleştirilmesi sebebiyle rekabetin zorlaştırıldığını iddia ederek 364 milyon TL para cezasını uygun gördü.
2. Çözüm önerileri uygulanmadı
İkinci olarak Rekabet Kurumu, Meta’ya verdiği çözüm önerilerini uygulamadığı her gün için yaklaşık 5 milyon TL ceza verilmesine karar verdi. Meta’nın kararları uygulamadığı 115 gün için yaklaşık 552 milyon lira para cezası uygulandı.
3. Threads rekabeti tehlikeye atıyor
Üçüncü ve son sebep ise Threads. Meta’nın Twitter alternatifi olarak çıkardığı Threads uygulamasına yönelik açtığı ayrı bir soruşturmada Threads’in de rekabeti güçleştirdiğine karar kılarak 336 milyon ek para cezası, yani toplamda 1 milyar 234 bin TL para cezası verdi.
Özetle, Türkiye Rekabet Kurumu sektördeki rekabeti tehdit ettiği için Meta’ya saniye saniye ceza yazdı. Hatta bu süreçte Meta, Threads’i Türkiye’de kullanıma kapattı.
Derleyen: Ömer Kağan Selen