- Spotify’ın canlı ses girişimi Betty Labs’i satın almasının üzerinden üç yıl geçti ancak müzik yayını hizmeti, teknolojiyi tam potansiyeliyle kullanmıyor.
- 62 Milyon dolarlık alım ile başlayan serüvende Spotify Locker Room’u ayakta tutmak için ismini bir kaç defa değiştirmek de dahil olmak üzere bir çok girişimde bulundu.
- Son olarak ‘Listening Party’e dönüştürülen uygulama için Spotify bir çok ünlü ismi devreye soktu ve canlı ses odaları oluşturdu. Ancak bu da kullanıcıları pek ikna etmişe benzemiyor.
Betty Labs’in sahibi olduğu Locker Room uygulaması, sporseverlerin canlı sohbetlere katılabileceği, izleme partileri oluşturabileceği ve oyunlara gerçek zamanlı olarak tepki verebileceği, spor odaklı bir sosyal ses uygulaması olarak 2020 yılında piyasaya sürülmüştü. Spotify uygulamayı satın aldığında, spor, futbol, müzik veya diğer konularla ilgilenen her türden hayrana hitap eden bir Clubhouse klonu olan Greenroom olarak yeniden markalaştırdı. Diğer sosyal ses uygulamaları gibi Greenroom kullanıcıları da sanal bir oda oluşturabilir ve aynı ilgi alanlarını paylaşan diğer kişilerle canlı tartışmalara katılabilirlerdi. Fakat bu pek olmadı. Grenroom’u canlandırmak için Spotify bazı hamleler yaptı. Bunlardan biri de uygulamanın adını bir kez daha değiştirmek oldu. Spotify Live adı verilen uygulama bir türlü canlanmayınca Spotify uygulamayı resmen sonlandırdı. Bu durum Spotify’a özgü olmayabilir. Zira klonu olduğu Clubhouse kendini bir sesli mesaj uygulamasına evirdi ve en çok kullanılan ikinci ses odası uygulaması olan Reddit Live Talk ise Eylül 2023’te resmen kapatıldı.
Sadece 1.000 Oda Açıldı
Greenroom için bir çok kullanıcı eleştirisi yapılsa da bunların en can alıcısı “ses kalitesi” konusunda olanlardı. Bir müzik uygulaması için galiba bundan daha kötüsü olamazdı. Milyonlarca abonesi olan Spotify’ın ses odası uygulamasının yayında kaldığı süre içerisinde inanılmaz ama sadece 1000 oda açıldı.
Karşınızda “Listening Party”!
Tüm bunlara rağmen Spotify uygulamadan vazgeçmemekte kararlıydı. Greenroom’u bir süre bakıma alan şirket bir süre sonra “Listening Party” adı ile geri döndü. Sanatçıların birer konuşmacı olarak odalarda yer alacağı bu yenilik önce heyecanla karşılanansa da son yaşananlar bu özellik hakkında da bir çok soru işaretinin doğmasına sebep oldu.
Spotify şu sıralar bu özelliği Zara Larsson, Bleachers, MGMT ve Lizzy McAlpine gibi birçok sanatçıyla test ediyor. Son olarak Billie Eilish, son albümü “Hit Me Hard and Soft “u kutlamak amacıyla geçtiğimiz Cuma günü (Spotify verilerine göre seçilen) en iyi hayranları için 17 Mayıs’ta bir Dinleme Partisi düzenledi. 2.500 kullanıcının katıldığı partiye katılım oldukça iyiydi. Spotify verilerine göre tipik bir dinleme partisi 1.000 ila 3.000 dinleyiciye sahip oluyor.
Monolog Hayal Kırıklığı Yarattı
Dinleme Partisinde canlı sohbeti yorumlarla dolduran hayranların heyecanı hissediliyordu. Öte yandan, Eilish ve kardeşi Finneas O’Connell’ın (söz yazarı ve yapımcı) açılış konuşmalarının yanı sıra, Spotify’ın canlı ses özelliklerinden çok az yararlanıldığı gözlerden kaçmadı. Bunun yerine Eilish klavyesinin başına geçerek hayranlarına yeni şarkısı “CHIHIRO “yu canlı olarak seslendireceği için ne kadar heyecanlı olduğunu anlattı. Sanatçı şaşırtıcı belki fakat 50 dakika boyunca gerçekten bir müzik ziyafeti verdi. İzleyenler bir yandan şarkıları canlı dinlemenin keyfini yaşarken bir yandan da sohbet odasına yüzlerce mesaj yazıyor ve karşılık bekliyorlardı. Fakat o karşılık bir türlü gelmedi. Eilish şarkıları bittikten sonra seyircisine veda etmeden sahneden apar topar kaçar gibi odadan çıktı. Bırakın sözlü mesajları dinleyip onları yanıtlamayı, şarkıcı herhangi bir mesaja bile cevap vermeden çevrimdışı olmuştu.
Kim Daha Çok Seviyor?
Dinleme Partisi’nin en çok eleştirilen bir özelliği de son derece zor bir şekilde, davet usulü ile bu partilere girebiliyor olmanız. Kimin daha büyük bir hayran olduğunun nasıl seçildiği bilinmediği için belki de on binlerce gerçek hayran bu partilerin dışında kalıyor.
Spotify Live’ın sona ermesinin neden olduğu gerilemeye rağmen Listenin Party’nin tanıtımı konusunda şirketin diretmesi heyecan verici. Spotify 62 milyon dolarlık yatırımı çöpe atmak yerine onu canlandırmak, hayata döndürmek için elinden geleni yapıyor fakat görülen o ki uygulamanın hayranları memnun etmesi için daha çok yolu var.
Belki de Sıra Bizde!
Spotify’ın bu uygulaması şu an ABD’de test aşamasında. Eğer bu testler başarılı sonuçlar verirse Spotify, Listenin Party’i yavaş yavaş tüm dünyada kullanıma sokacak. Türkiye’de hatırı sayılır bir abonesi olan Spotify’ın ABD’den sonra ülkemizi erken test aşamasına sokması muhtemel görünüyor.
Derleyen: Okan Köroğlu