- Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati, Monet’nin bir başyapıtına yapılan saldırının ardından sanat eserlerine yönelik vandalizmle mücadele için bir ceza politikası uygulanması konusunda bir tweet attı ve yeni yasaların yolda olduğu işaretini verdi.
Claude Monet’nin en tanınmış tablolarından biri olan Coquelicots (Gelincikler) (1873), 1 Haziran günü Riposte Alimentaire grubundan bir iklim aktivisti tarafından tahrif edilmişti. Üzerinde “+4°[C] L’Enfer” [“+4°[C] Cehennem”] yazan beyaz bir tişört giyen protestocu, Paris’teki Musée d’Orsay’da sırlı tablonun sergilendiği galeriye girerek iklim değişikliğinin etkileriyle kavrulmuş bir dünya manzarasını tasvir eden bir poster yapıştırdı. Monet’nin müzenin daimi koleksiyonundan alınan tablosu şu anda İzlenimciliğin İcadı (14 Temmuz’a kadar) sergisinde Paris 1874 sergisinde yer alıyor.
Bakan: Hiç bir şey bu eylemi haklı gösteremez
Bu eylem Fransız Kültür Bakanı Rachida Dati’nin X (eski adıyla Twitter) üzerinden tepki vermesine yol açtı: “Suçlular tarafından sanatın bu şekilde tahrip edilmesi hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Buna bir son verilmeli! İnsanlığın uyumunun en asil yönü olan kültüre saldıran bu yeni suç biçimine yönelik bir ceza politikası uygulanması için adalet bakanlığı ile temasa geçtim!”.
Riposte Alimentaire, X’te yayınladığı bir yazıda “[Monet] tablosunun üzerini Gıda Tepkisi kampanyasına katılan bir vatandaşın… aynı tablonun 2100 yılında bir gelincik tarlasını temsil eden kabus gibi bir versiyonuyla kapladığını” da söyledi.
Grup sosyal medyada “İklim değişikliğini durdurmak için radikal önlemler alınmazsa Claude Monet 2100 yılında muhtemelen bu resmi yapacaktı” diye ekledi.
Eylemci Tutuklandı, Yargılama Başlayacak
Musée d’Orsay’ın bir sözcüsü şikayet başvurusunda bulunduklarını söyledi. “Bir restoratör tarafından yapılan incelemenin ardından eser Cumartesi günü yeniden asıldı ve sergi yeniden açılabildi. Aktivist tutuklandı ve geçici olarak serbest bırakıldığı düne kadar polis gözetiminde tutuldu; 2 Temmuz’da mahkeme tarafından yargılanacak.”
Geçtiğimiz ay Riposte Alimentaire aktivistleri Paris’in dışındaki Versailles Sarayı’nda bulunan Galerie des Glaces’in etrafına portakal tozu saçmışlardı. Protestocular bir Instagram paylaşımında şunları söyledi: “Bu eylem aracılığıyla Riposte Alimentaire, vatandaşların çoğunluğu kırıntıları toplarken ayrıcalıklı bir azınlığın kaynakların bir kısmını tekeline almasına izin veren artan eşitsizlikler hakkında farkındalık yaratmak istiyor.”
Daha Önce de Çok Sayıda Eylem Olmuştu
Bu arada Fransa’da yetkililer Lüksemburg doğumlu sanatçı Deborah De Robertis’i, geçtiğimiz ay Centre Pompidou-Metz’de iki kadının Fransız ressam Gustave Courbet’nin L’Origine du monde (Dünyanın Kökeni, 1866) adlı eserinin üzerine “Me Too” (Ben de) yazarak protesto etmesinin ardından onları “kültürel varlıklara zarar vermekle” suçladı. Fransız sanatçı Annette Messager’in işlemeli bir eseri olan I Think Therefore I Suck (1991) da sergiden kaldırıldı.
De Robertis bir Instagram paylaşımında suçlamaları doğrulayarak “polisin 29 Mayıs’ta kendisini [hırsızlık ve hasar suçlamalarıyla ilgili olarak] çağırdığını… bunun hırsızlık değil sanatsal bir eylem olduğunu” söyledi.
De Robertis Vimeo’da protestoyu gösteren On ne sépare pas la femme de l’artiste (“kadın sanatçıdan ayrılamaz”) başlıklı bir video yayınladı. Video açıklamasında da, sanat dünyasındaki “kadın düşmanı bölünmeyi” vurgulamak istediğini söyledi.