- Bugünün hakkını vermek istiyorsanız bugün hiç olmadığınız kadar dürüst ve açık olun ve yaşadığınız yalanları itiraf edin. Arkadaşlarınızla doğruluk mu cesaret mi ya da iki doğru bir yalan oyunu oynayabilir veya en azından günlüğünüze dürüst olabilirsiniz.
Kimsenin yalan söylemediği, yanıltıcı bir şey söylemediği ya da dürüst olmayan bir şey yapmadığı bir dünya hayal edin. Doğruyu Söyle Günü bunu sadece bir günlüğüne başarmayı amaçlıyor (muhtemelen insanların yılın geri kalanında hakaret, incinme ve belki de söylenmeden kalması gereken gerçeklerin sonuçlarını atlatmalarına izin vermek için!)
Şimdi, doğruyu söylemenin önemli yönünü onurlandırmak için en azından bir 24 saat ayırma zamanı. İnsanlar ister kendilerine, ister başkalarına dürüst olmak istiyorlarsa aslında bu harika bir fırsat. Doğruyu Söyle Günü bunun tam zamanı!
Doğruyu Söyle Günü’nün Tarihçesi
M. Hirsch Goldberg tarafından yazılan bir kitaba göre, ortalama bir insan her gün yaklaşık 200 kez yalan söylüyor. Bu yalanlara “beyaz yalanlar” ve ihmal yoluyla gerçeği söylemekten kaçınmak da dahil. Eğer bu çok fazla görünüyorsa, o zaman belki Kaliforniya Üniversitesi’nin araştırması biraz daha gerçekçi gelir size: Bu araştırma insanların tipik olarak günde ortalamada günde iki yalan söylediğini öne sürüyor.
Ancak ister günde iki yalan, ister günde 200 yalan olsun, bu araştırma Doğruyu Söyle Günü gibi bir güne ihtiyaç olduğunu gösteriyor olabilir!
Birinin duygularını korumak için küçük bir beyaz yalan söylemek standart olsa da (örneğin, “yeni saç şeklin sana çok yakışmış!”), Doğruyu Söyle Günü, yüzeyi aşmak ve dünyaya karşı dürüst olmak için bir fırsat olarak yaratılan bir gün. Tam olarak çıkış tarihi belli olmasa da sosyal medyanın hayatımızın olmazsa olmazı olduktan sonra üretilen günlerden biri olma ihtimali yüksek.
Ancak unutmamak gerekir ki, gerçeği söylemek insanlara birbirlerinin duygularını incitme izni vermez (belki de “ben olsam bu saç şekli benim tarzım olmazdı, ama sen beğeniyorsan gerisinin bir önemi yok!” gibi bir şey de deneyebilirsiniz).
Doğruyu Söyle Günü, Nisan ayı sonunda kutlanan Dürüstlük Günü’nden biraz farklı. Benzer bir eğilime sahip başka bir gün, 2 Nisan’da, meşhur 1 Nisan Şakası Günü’nden bir gün sonra kutlanır ve fikir, bir gün önce şaka olarak söylenen tüm o aptalca küçük yalanları geri almaktan doğmuştur.
Her halükarda, bütün bir günü doğruyu söyleyerek geçirme kavramı bazılarının ürkmesine ve endişelenmesine neden olabilirken, diğerleri için bu zaten çoğu zaman yaşadıkları standart olabilir. Yine de herkes için Doğruyu Söyle Günü, doğru olanı söylemek ve hatta bunu bir alışkanlık haline getirmek için biraz özgürlük sunabilir.
Doğruyu Söyle Günü ile dürüstlüğe giden yolda ilerlemeye başlayın!
Doğruyu Söyle Günü Nasıl Kutlanır?
Bu günü kutlamak çok basit görünebilir, ancak birçok insan için gerçeği söylemek o kadar da kolay değildir! Güne dahil olmak için şu fikirleri deneyin:
Gerçeğin Farkında Olun
Elbette doğruyu söyleme fikri, insanların ne zaman yalan söylediklerinin farkında olmalarını gerektirir. Bu nedenle, söylenenlerin gerçekten doğru olup olmadığının daha fazla farkında olmak için gün boyunca biraz zaman ayırmak iyi bir başlangıç olabilir. Sadece kendi ağzınızdan çıkan doğrulara ve yalanlara dikkat ederek başlayın, ardından bu konuda bir şey yapılması gerekip gerekmediğine karar verin.
Gerçekler Yalanlar Hakkında Filmler İzleyin
Eğlence dünyası bile doğruyu söyleme fikrinden etkileniyor. Doğruyu Söyle Günü teması etrafında şekillenen şu filmlere bir göz atın. Ve unutmadan: Birkaç arkadaşınızla izlemenin keyfi bir başka olur!
Yalancı, Yalancı (1997). Jim Carey’nin başrolünde oynadığı zekice bir komedi olan bu film, tüm kariyerini yalan söylemek üzerine kuran, ancak bir tam gün boyunca doğruyu söylemekle lanetlenen bir avukatın hikayesini anlatıyor. Karakter, hayatının yalanlarla örülü ağı ortaya çıkarken bile bu deneyimden evrim geçirir.
La Vérité (1960). Fransız sinemasının efsane ismi Henri-Georges Clouzot’nun “Gerçek” adlı bu ilginç filmi, gerçek ve adalet arasındaki çatışmaya siyah beyaz bir bakış sunuyor. Bridgitte Bardot’nun başrolünde oynadığı filmde, bir cinayetle ilgili gerçekte neyin doğru olduğu sorusuna cevap aranırken, hikaye farklı bakış açılarından gösteriliyor.
(Dis)Honesty: The Truth About Lies (2016). Sosyal bilimci Dan Aierly’nin insanların neden yalan söylediklerine dair önemli bir araştırmaya dayanan belgeseli, yalan söylemenin ardındaki bilime bir bakış atarken, yalan söylerken yakalanan ve sonuçlarına katlananların çarpıcı tanıklıklarına da yer veriyor.
Pinnokyo (1940). Çocuklar ve yetişkinler için eğlenceli olan bu klasik Disney filmi, en büyük umudu gerçek bir çocuk olmak olan küçük tahta kuklanın sevilen hikayesini sunuyor. Yalan söylediğinde burnu uzama eğilimi gösterdiğinden, doğruyu söylemenin doğal sonuçları ortaya çıkar. Bir çok versiyonu olsa da 1940 yapımı animasyonu oldukça keyifli ve başarılıdır.
Bir İtirafta Bulunun!
Kendilerine musallat olmuş bir yalanı olanlar için bugün o yalanı düzeltme günü olabilir. Bir arkadaşınıza ya da aile üyenize yalan söylediğiniz bir konuda bilgi vermek riskli olabilir, ancak çoğu durumda dürüst davranarak bir miktar özgürlük elde edebilir ve ilişkiniz geçmişteki yalanlardan kurtulmaya ve iyileşmeye başlayabilir.
Gerçekler ve Yalanlar Hakkında Oyunlar Oynayın
Doğruyu Söyle Günü Partisi için, arkadaşlarınızı daha iyi tanıma ve gerçeğe ulaşmanın keyfini çıkarma fırsatı sunan eğlenceli oyunlar oynanabilir. Gerçekler ve yalanlarla ilgili eğlenceli parti oyunlarını deneyin, bir kaç önerimiz şöyle:
Doğruluk mu Cesaret mi? Ortaokul partilerinde klasikleşmiş bir oyun olan Doğruluk mu Cesaret mi iki oyuncuyla ya da çok sayıda oyuncuyla oynanabilir. Oyunculara bir soruya gerçekle cevap vermek ya da oyun kurucunun takdirine bağlı bir gösteri olan “cesaretli bir şey yapmak” arasında seçim yapma fırsatı verilir.
İki Gerçek ve Bir Yalan. Bu, birbirini yeni tanımaya başlayan bir grup arkadaş için eğlenceli bir oyundur. Her kişi kendisi hakkında ikisi doğru, biri yalan olmak üzere üç farklı gerçek söyler. Ardından grubun geri kalanı hangisinin yalan olduğunu tahmin etmeye çalışır. Gerçekler ne kadar absürt olursa, oyun o kadar eğlenceli olur!
Korkunç Gerçek. Bu, bir grup arkadaş veya aile ile oynanan bir kart oyunudur. Sorular, çizme, yazma ve daha fazlası dahil olmak üzere oyunculardan çeşitli bilgileri açığa çıkarmak için beş farklı kart türü kullanır. Gerçek ne kadar açığa çıkarsa, o kadar çok puan kazanılır!