- Son dönemde Microsoft, dünyanın en değerli şirketi Apple’ı geride bırakarak ünvanını elinden aldı.
- Aynı şekilde Nvidia, teknoloji rekabetinde Apple’a göre daha fazla yükseldi ve şimdi Apple’ın tam arkasında.
- Apple’ın bu iki şirkete teknoloji rekabetinde kaybetmesindeki ana sebep, yapay zeka alanındaki yetersizliği oldu.
Dünyanın en değerli şirketleri listesinde yoğun rekabet
Geçtiğimiz aylarda Microsoft, Apple’ın şirket değerini geçerek dünyanın en değerli şirketi olmuştu. Sonrasında Nvidia’nın hızlı yükselişi, Nvidia’yı dünyanın en değerli şirketi listesinde yedincilikten birinciliğe çıkardı.
Nvidia’nın birincilik serüveni çok uzun sürmedi, zirveyi yeniden Microsoft aldı. Sonrasındaki küçük düşüşlerle Nvidia; Apple’ın arkasına, üçüncülüğe geriledi.
Her ne kadar Apple hala Nvidia’nın üstünde olsa da fark çok kapanmış durumda. Microsoft ise çoktandır önünde. Peki bu iki şirket, teknoloji rekabetinde koskoca Apple’ı nasıl geride bırakabilir?
Anahtar kelimemiz yapay zeka
Bilindiği üzere son yıllarda yapay zeka önü alınamayacak şekilde ilerledi. Bu ilerlemeye tutunan, yapay zeka alanında üreten şirketler ise tonla değer kazandı. İşte bu noktada Apple, rakiplerinin biraz gerisinde kaldı.
Microsoft’un istikrarlı artışını başlatan etken yaptığı yapay zeka yatırımları oldu. OpenAI ile yaptığı anlaşmalar, yapay zekaya harcanan milyonlarca dolarlar sonuç verdi ve Microsoft dünyanın en değerli şirketi oldu.
Çip üreticisi Nvidia da Microsoft ile benzer bir yükselişi paylaştı. Yapay zekaya olan yoğun ilgi, yapay zekaların ana maddesi yarı iletken çipleri bir anda değerlendirdi. Bu noktada Nvidia, yapay zekaya yönelik çip üretimine yoğunlaşmasıyla istediği ilerlemeyi elde etti.
Telefon üretmek yapay zeka yarışında sizi ilerletmez
Apple ise özünde bir telefon üreticisi. Telefonlar, akıllı saatler, kulaklıklar üretmek Apple’ı yapay zeka rekabetinde ileriye atamadı. Tabii ki Apple’ın da cihazlarına yapay zekalar eklemek gibi girişimleri oldu ancak bunlar, yapay zekayı elinde oynatan şirketler karşısında yetersiz kaldı.
Uzun lafın kısası, yapay zeka teknoloji dünyasında bir devrim yaratırken bunu değerlendiren şirketler faydasını çokça gördü. Değerlendiremeyenler ise sıralamalarda geriye düştü ve yeni rakipler edindi.
Derleyen: Ömer Kağan Selen