- Tırnaklarımızın dokunma hassasiyeti, parmak uçlarımız kadar yüksek ve insanlar tırnaklarına uygulanan dokunuşların yerini neredeyse aynı doğrulukla belirleyebiliyor.
- Yapılan araştırma, bu hassasiyetin tırnak yüzeyinde dokunma reseptörleri olmamasına rağmen cildimizdeki derin mekanoreseptörler tarafından algılanabileceğini gösteriyor.
- Bu hassasiyet, insan el becerisinin olağanüstü düzeyine katkıda bulunuyor ve gelecekteki araştırmalar, bu yeteneğin tırnaklara özgü olup olmadığını inceleyebilir.
Tırnaklarımız, basit görünmelerine rağmen parmak uçlarımızla karşılaştırılabilir derecede şaşırtıcı bir dokunma hassasiyetine sahip. Londra Üniversitesinden nörobilimci Matthew Longo’nun yaptığı bir araştırma, insanların tırnaklarına uygulanan bir dokunuşun yerini, parmak uçlarındaki gibi neredeyse aynı hassasiyetle belirleyebildiklerini ortaya koydu.
Bu çalışma, 18 ile 60 yaşları arasındaki 38 katılımcıyı iki gruba ayırarak gerçekleştirildi. Bir grup, tırnaklarına veya parmak uçlarına yapılan dokunuşun yerini bir fotoğraf üzerinde işaretleyerek belirledi; diğer grup ise tutarlı bir basınç sağlamak için bir filament kullanarak aynı işlemi yaptı.
Çalışmanın ilk deneyi orta parmaklarla, ikinci deneyi ise baş parmaklarla gerçekleştirildi ve bu sayede belirli bir parmağın ötesinde genelleme yapılması sağlandı. Sonuçlar, tüm katılımcıların tırnaklarına yapılan dokunuşları, parmak uçlarına benzer bir doğrulukla yerelleştirebildiğini gösterdi.
Bu bulgu, ilginç çünkü tırnaklarımızın uçlarında dokunma reseptörleri bulunmuyor. Buna karşılık cildimiz sıcaklık ve basınç gibi uyaranlara tepki veren mekanoreseptörler içeriyor, bazıları en hafif dokunuşlara duyarlıyken diğerleri bir sinyal göndermeden önce daha güçlü bir etkiye ihtiyaç duyuyor.
İlginç bir şekilde, insanlar ellerinde tuttukları bir sopaya yapılan dokunuşların yerini de belirleyebiliyor; örneğin kör bireylerin kullandığı bastonlar gibi. Bu, benzer mekanizmaların tırnak uçlarında da devreye girebileceğini düşündürüyor.
Tırnak yüzeyinde dokunma reseptörlerinin olmamasına rağmen bir uyarıcının kesin yeri algılanabiliyor. Bu, dermis tabakamızın derinlerinde yer alan Pacinian korpüskülleri mekanoreseptörleri nedeniyle oluyor. Bu reseptörler, geniş cilt bölgelerindeki titreşim desenlerini algılıyor ve aletlerin dokunsal yerini anlamamıza yardımcı oluyor.
Longo, bu mekanoreseptörlerin, tırnak yataklarında bulunmamasına rağmen tırnaklarımızdan gelen duyusal bilgileri de işleyebileceğini düşünüyor. Bu hassasiyetin nedeni henüz belli değil ancak insanların olağanüstü el becerisine katkıda bulunuyor. Bu hassasiyet, saç foliküllerinin etrafında yakın zamanda keşfedilen dokunma hassasiyeti ile birlikte, duyu-motor fonksiyonlarımızı artırıyor.
Gelecek araştırmalar, bu kesin yer belirleme yeteneğinin tırnaklara özgü olup olmadığını veya ayak tırnaklarına da uzanıp uzanmadığını keşfedebilir.
Derleyen: Eliz Canyurt