- Çiplere olan rağbetin artmasından sonra Çin ve ABD, çip sektöründe de rekabete kapıldılar.
- Çin, ABD’li şirketlerin çiplerini istemezken ABD de ihracat yasaklarıyla şirketlerin çiplerini Çin’e göndermesini zorlaştırıyor.
- Engellere rağmen Nvidia, Çin pazarına girmekte ısrarcı: Nvidia, Çin’e ve ihracat yasaklarına özel çipler üretecek.
Yapay zeka inovasyonlarından sonra yarı iletken çiplere olan ihtiyaç delicesine arttı. Bu süreçte ise başlıca çip üreticileri dev kârlar elde etti ve sektörde çokça ilerledi ve tüm dünyaya çip pazarlamaya başladılar.
Çin ve ABD rekabeti, ABD’li çip şirketleri için bir engel
Dünyada yarı iletken çip üreten başlıca şirketleri saydığımızda birinci sıraya Nvidia’yı, ikinci sıraya Tayvanlı şirket TSMC’yi ve diğer sıralara da Çin ve ABD temelli şirketleri sıralarız. Zaten her konuda rekabet içerisinde olan Çin ve ABD, çip sektöründe de birbirleri ile yarışmaktan geri durmuyor.
Durum böyle olunca Çin, özellikle kendi sınırlarında ABD temelli olması sebebiyle Nvidia gibi şirketlerin çiplerini tercih etmiyor. Üstelik ABD de Çin’e yönelik çip ihracatına pek sıcak bakmıyor.
Nvidia, Çin için “özel çipler” üretecek
İki ülkenin de engellerine rağmen Nvidia, Çin pazarına girmekte epey ısrarcı. Nvidia şimdilerde hem ABD’nin ihracat kontrollerine hem de Çin hükümetine uygun “özel çipler” üzerinde çalışıyor.
B20 olarak adlandırılan Nvidia çip serisi, ABD’nin Çin’e yönelik ihracat sınırlamasından sonra özel olarak geliştirilmiş yeni bir seri. Bu çipler, Nvidia’nın Çin pazarında avantaj elde etme stratejisinin bir parçası olarak öne çıkıyor.
Bu yeni özel tasarım çipler, şirketin belirli pazar gereksinimlerine uygun olarak üretiliyor. Çipler üretilirken performans, güvenlik ve uyumluluk açısından optimize ediliyor.
Özel çipler gelecek sene piyasaya sürülebilir
“B20” olarak adlandırılan çiplerin üretime başlama zamanı hakkında net bir bilgi bulunmamakta. Ancak bazı kaynaklara göre, bu çiplerin 2025’in ortalarında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Nvidia’nın ürünleri için resmî detaylar genellikle ürün lansmanlarından sonra ortaya çıkıyor.
Derleyen: Ömer Kağan Selen