- Çinli robot üreticileri, Tesla’nın Optimus robotunu geçmek için hızla ilerleyerek Pekin’deki Dünya Robot Konferansı’nda yeni insansı robotları tanıttı.
- Şanghay Kepler Exploration Robotics, Tesla’ya rakip olacak 30.000 dolarlık beşinci nesil işçi robotunu geliştirdi.
- Goldman Sachs, insansı robot pazarının 2035’e kadar 38 milyar dolara ulaşacağını öngörürken, Çinli şirketler maliyetleri düşürme ve üretim hızını artırma hedefinde.
Çin, elektrikli araç pazarındaki liderliğini sürdürmeye devam ediyor ve şimdi Tesla’yı geride bırakmaya çalışıyor. Çinli robot üreticileri, elektrikli araç montaj hatlarında insan işçilerin yerini alabilecek endüstriyel robotlar üretme yarışında önemli adımlar atıyor. Bu hafta Pekin’de düzenlenen “Dünya Robot Konferansı”nda, iki düzineden fazla Çinli şirket, fabrikalar ve depolar için tasarlanmış endüstriyel robotları ve bunların üretiminde kullanılan “hassas parçaları” sergiledi.
Çin’in bu gelişen sektöre yönelik ilgisi, on yıldan fazla bir süre önce başlatılan elektrikli araç stratejisinin temel prensiplerinden kaynaklanıyor: devlet desteği, geniş bir yeni katılımcı havuzu ve yoğun fiyat rekabeti. Çin’in elektrikli araç sektöründe uyguladığı bu strateji, teknolojik ilerlemeler ve pazar payı kazanımı açısından önemli sonuçlar doğurdu.
LeadLeo Araştırma Enstitüsü analisti Arjen Rao, “Çin’in insansı robot endüstrisi, tedarik zinciri entegrasyonu ve seri üretim yeteneklerinde belirgin avantajlar gösteriyor” dedi. Rao, Çin’in insansı robot teknolojisinde sağladığı bu avantajların özellikle üretim süreçlerinde verimliliği artırma ve maliyetleri düşürme konusundaki etkilerini vurguladı.
Etkinliğin broşürlerinde, robotik çalışmaların Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in teknolojide “yeni üretici güçler” geliştirme politikası tarafından desteklendiği vurgulandı. Pekin, Ocak ayında robotik alanında devlet destekli 1,4 milyar dolarlık bir fon başlattı, Şangay ise Temmuz ayında 1,4 milyar dolarlık bir insansı robot endüstrisi fonu kurmayı planladığını duyurdu. Her iki fonun da robotik teknolojisinin gelişimine önemli katkılarda bulunması bekleniyor.
Bu hafta sergilenen robotlar, batarya ve sensör üreticileri dahil olmak üzere elektrikli araç pazarında önemli rol oynayan yerli tedarikçilerden geliyor. Goldman Sachs, Ocak ayında yaptığı tahminde, tüketici ve endüstriyel uygulamalar için insansı robot pazarının 2035 yılına kadar yıllık 38 milyar dolara ulaşacağını öngördü. 2023’te, bu robotların üretiminde kullanılacak malzemelerin maliyetinin yaklaşık 150.000 dolara düşmesi bekleniyor.
Geçen yıl Tesla’nın insansı robotu Optimus’tan ilham alarak kurulan Şanghay Kepler Exploration Robotics’in CEO’su Hu Debo, “Maliyeti düşürmek için büyük bir potansiyel var” dedi. Şirket, fabrikalarda kullanılmak üzere beşinci nesil bir işçi robot üzerinde çalışıyor ve bu robotun satış fiyatının 30.000 doların altında olmasını öngörüyor.
Tesla, 2019’da Şanghay’daki fabrikasını açtığında Çinli yetkililer, elektrikli araç öncüsünün Çin endüstrisinde büyük bir “yayın balığı etkisi” yaratmasını umuyorlardı. Tesla’nın Optimus robotunun da benzer bir etki yarattığını belirten Hu Debo, “Optimus’un tanıtımı, Çinli rakiplerin daha hızlı gelişmesini sağladı” dedi. Tesla, Optimus’u 2022 yılında tanıttı ve CEO Elon Musk, bu robotun potansiyel olarak zamanla araç işinden daha önemli olabileceğini belirtti.
Yayın balığı etkisi
Doğal evrimsel adaptasyonlardan ilham alarak tasarım ve mühendislikte verimliliği artırmayı ifade eder.
Tesla, Optimus robotları için “Tam Kendi Kendine Sürüş” (Full Self-Driving – FSD) yazılımına dayanan yapay zeka yaklaşımlarını kullanıyor. Çinli rakipler ve analistler, Tesla’nın yapay zeka konusunda etkin bir liderliğe sahip olduğunu belirtiyorlar ancak Çin’in üretim maliyetlerini düşürme konusundaki yetenekleri de göz ardı edilemez. Çin’in üretim maliyetlerini nasıl düşürdüğü ve bu yeteneklerin Tesla’nın yapay zeka liderliği ile ilişkisi hakkında daha fazla bilgi sağlanması, konuya dair daha kapsamlı bir anlayış sunabilir.
Hong Kong borsasında işlem gören UBTECH Robotics, yeni bir aşamaya geçiyor ve robotlarını otomobil fabrikalarında test ediyor. Şirket, Geely ile iş birliği yaparak Çin’deki bir Audi fabrikasında test yapmak için bir anlaşma imzaladığını duyurdu. UBTECH’in proje yöneticisi Sotirios Stasinopoulos, “Önümüzdeki yıl seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. Bu, fabrikalarda 1.000 robotun çalışması anlamına geliyor ve büyük ölçekli dağıtıma doğru ilk kilometre taşı olacak” dedi. UBTECH robotlarının bileşenlerinin %90’ından fazlası Çin’den geliyor.
Uluslararası Robotik Federasyonu’na göre, Çin, Kuzey Amerika’daki sayının üç katı kadar üretim robotuna sahip olarak dünyada lider konumda. Çin’in sanayi ve bilgi teknolojilerinden sorumlu bakan yardımcısı Xin Guobin, Pekin’de düzenlenen etkinliğin açılışında, bakanlığının Xi Jinping’in rehberliğini uyguladığını ve Çin’i “küresel robot endüstrisinde önemli bir güç” haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Çin, geçtiğimiz Kasım ayında 2025 yılına kadar insansı robotların seri üretimine geçilmesi çağrısında bulundu ancak bu, elektrikli araç üretimini dönüştürmek için gerekenden çok daha küçük bir ölçekle başlayacak. LeadLeo Araştırma Enstitüsü’nden Rao, “İnsansı robotların büyük ölçekli ticari uygulamalara ulaşmasının en az 20 ila 30 yıl alacağını düşünüyorum” dedi.
Derleyen: Dilan Gicgel