- Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, Fransız yetkililer tarafından gözaltına alındı.
- Durov’un gözaltına alınmasının nedeni, Telegram’ın moderasyon politikaları ve platformun suç faaliyetlerinde kullanılması iddiaları.
Fransız yetkililer, popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’u Cumartesi gecesi Paris-Le Bourget Havalimanı’nda gözaltına aldı. Fransız haber kaynakları BFMTV ve TF1’e göre, Durov özel jetiyle Azerbaycan’dan gelmişti ve Fransız makamlarının arama emriyle karşı karşıyaydı.
Gözaltı nedenleri arasında Telegram’ın yetersiz moderasyon politikaları, platformun uyuşturucu ticareti, kara para aklama ve çocuk istismarı materyali dağıtımında kullanıldığı iddiaları yer alıyor.
Telegram’dan Tepki
Şimdiye kadar ne Fransız yetkililer ne de Durov gözaltı hakkında resmi bir açıklama yapmadı. Ancak Telegram, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, “Durov’un saklayacak hiçbir şeyi yok” dedi. Rus yetkililer ise gözaltıyı ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak nitelendirdi.
Telegram’ın X hesabından yapılan bir paylaşımda, şirketin “AB yasalarına uyduğu” ve moderasyon çabalarının “endüstri standartları dahilinde” olduğu belirtildi. Paylaşımda ayrıca, “Bir platformun veya sahibinin, o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu tutulması absürttür” ifadelerine yer verildi.
Pavel Durov Kimdir?
Leningrad’da (şimdiki St. Petersburg) doğan Durov, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı. Telegram’dan önce, Rusya’nın Facebook’u olarak bilinen VKontakte’nin kurucu ortağıydı. Durov, 2014 yılında devlet sansür talepleri nedeniyle VKontakte’deki hisselerini satarak Rusya’dan ayrıldı. Telegram’ın merkezi şu anda Dubai’de bulunuyor ve Durov, Nisan ayında uygulamanın yaklaşık bir milyar kullanıcıya sahip olduğunu söyledi.
Telegram ve Moderasyon Tartışmaları
Telegram geçmişte Hamas kanalları ve ABD Kongre Binası saldırısıyla ilgili “kamuya açık şiddet çağrıları” gibi içerikleri sansürlemişti. Ancak, hükümetler sık sık Telegram ile içerik moderasyonu ve gizlilik konusundaki tutumu ve protestocular tarafından kullanımı konusunda çatışıyor. Rusya, 2018 yılında şirketin şifreleme anahtarlarını vermeyi reddetmesinin ardından Telegram’ı engellemeye çalışmıştı. Bir yıl sonra Durov, Çin’in Hong Kong’daki protestoları bastırmak için hizmete siber saldırılar düzenlediğini iddia etti. Küba, 2021 yılında hükümetin Covid-19’a verdiği yanıta karşı protestolar sırasında uygulamayı engelledi ve iki yıl sonra bir İspanyol mahkemesi, yerel medya gruplarının telif hakkı şikayetlerinin ardından Telegram erişimini kısa süreliğine engelledi.
Derleyen: Enis Yabar