- Yeni bir araştırma bireylerin biyolojik yaşının, büyüklerinin eğitim başarılarından etkilenebileceğini ve sosyoekonomik avantajların nesiller boyu miras kalabileceğini ortaya koydu.
- Çalışma, üniversite mezunu büyüklerin torunlarının daha yavaş yaşlandığını ve bu etkilerin uzun vadede sağlık sonuçlarını etkileyebileceğini gösterdi.
- Ayrıca, annenin eğitim seviyesi ile sağlık durumunun epigenetik yaşlanma üzerindeki rolünü vurguladı.
Son yapılan bir araştırma, bireylerin biyolojik yaşının büyüklerinin eğitim başarıları tarafından etkilenebileceğini ortaya koydu ve sosyoekonomik durumun avantajlarının nesiller boyu miras alınabileceğini belirtti. Bu bulgu, eğitimin sadece doğrudan torunları değil; aynı zamanda torunlarının çocuklarını da nasıl etkilediğine dair anlayışımızı genişletiyor.
Genel olarak daha yüksek eğitim seviyeleri artan gelir ve daha iyi sağlık ile ilişkilendiriliyor. Bu çalışma, bir büyükannenin veya büyükbabanın yüksek eğitim almasının torunlarının biyolojik yaşını etkileyebileceğini öne sürüyor. Önceki araştırmalar, sağlık durumunun hayvanlarda nesiller boyunca aktarılabileceğini göstermişti ve bu yeni çalışma, insan sağlığı sonuçlarının da benzer şekilde önceki nesillerin sosyoekonomik durumlarından etkilendiğini doğruluyor.
Drexel Üniversitesinden epidemiyolog Agus Surachman’ın liderliğindeki araştırma ekibi, 624 orta yaşlı kadın ve 2 ila 17 yaşları arasındaki 241 çocuk üzerinde DNA metilasyon modellerini inceledi. Bu süreç, çevresel streslere yanıt olarak DNA’nın kimyasal olarak değiştirildiği bir mekanizma. Katılımcıların verileri ve büyüklerinin eğitim geçmişine dair tarihi kayıtlar, üniversite mezunu büyüklerin torunlarının daha yavaş biyolojik yaşlandığını ortaya koydu.
Etkiler büyük çapta olmasa da potansiyel uzun vadeli yararları öne sürmek için yeterince anlamlıydı. Çalışma, yaş ve vücut kitle indeksi (BMI) gibi faktörleri kontrol etti; epigenetik yaşlanmadaki değişkenliğin %14,5’inin annenin eğitim seviyesi, kardiyovasküler sağlık ve iltihaplanma gibi sağlık faktörleri ile ilişkilendirilebileceğini keşfetti.
Kaliforniya Üniversitesinde Elissa Epel, bu bulgunun daha fazla araştırma için birçok yol açtığını ve miras alınan sosyoekonomik avantajlar ile sağlık arasındaki karmaşık etkileşimi vurguladığını belirtti. Çalışma, bazı sağlık belirleyicilerinin kişisel kontrolün ötesinde olduğunu vurgularken bu faktörleri kabul etmenin sağlık farkındalıkları konusunda daha fazla empati ve anlayış geliştirebileceğini vurguluyor. Katılımcılar, bu nesil etkilerinin sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini değerlendirmek üzere izlenmeye devam edecek.
Derleyen: Eliz Canyurt