- Neandertallerden sonra sıra bizde! 80.000 yılda bir görülen Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızı Ekim’de gökyüzümüzde!
Bu ay Dünya semalarında çok özel bir ziyaretçi var: 80.000 yılda bir kez geçen bir kuyruklu yıldız. Bu kuyruklu yıldızın Dünya’dan son geçişinde Neandertaller gezegeni doldurmuş ve taş aletlerle avlanıyorlardı. Şimdi, Tsuchinshan-ATLAS Kuyruklu Yıldızı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yörüngede yaşayan insanlar tarafından Güneş etrafındaki yolculuğu sırasında fotoğraflandı.
Kuyruklu yıldız 27 Eylül’de Güneş’e en yakın geçişini yaptı, ancak şimdi Dünya’nın yanından geçerken gökyüzünde daha da görünür durumda. ISS astronotları kuyrukluyıldızı yaklaşırken takip ettiler ve önümüzdeki birkaç gün, yüzeyde olan bizler için bu olağanüstü manzarayı gökyüzünde hızla ilerlerken görme şansını en üst düzeye çıkaracak.
“Kuyruklu yıldız çok eski olmasına rağmen, 2023’te keşfedildi ve belgelenen insanlık tarihinde ilk kez oldukça eliptik yörüngesinde iç güneş sistemine yaklaştı,” diye yazdı NASA bir güncellemede. “2024 Ekim ortasından itibaren, Kuyruklu Yıldız C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), gün batımının ardından batıda alçakta görünür hale gelecek. Kuyruklu yıldızın kuyruğu güneş ışığıyla iyi aydınlatılmışsa, çıplak gözle görülebilir. 14-24 Ekim, dürbün veya küçük bir teleskop kullanarak gözlem yapmak için en iyi zamandır.”
NASA astronotu Matthew Dominick tarafından çekilen yukarıdaki görüntüye ek olarak, bazı NASA görevlerinde kuyrukluyıldızın anlık görüntüleri de yakalandı. Kuyrukluyıldız, Güneş’in yörüngesinde dönen NASA/Avrupa Uzay Ajansı’nın Güneş ve Güneş Küresi Gözlemevi (SOHO) uzay aracının yanından geçerken çarpıcı bir görüntü alındı ve 10 Ekim’de kuyrukluyıldızın bu parlak görüntüsü görüldü.
Kuyrukluyıldızların, bileşimleri nedeniyle ayırt edici kuyrukları vardır. Kayadan oluşan asteroitlerin aksine, kuyrukluyıldızlar kaya ve buz karışımından oluşur. Güneşe yaklaştıkça, kuyrukluyıldız ısınır ve bu buz gaza dönüşerek muhteşem kuyruğu yaratır.
Ancak bu etki, kuyruklu yıldızların parlaklığını ve ömrünü tahmin etmeyi de zorlaştırıyor çünkü ne kadar buz malzemesi tuttuklarına ve ne kadar çabuk parçalandıklarına bağlı olarak parçalanabiliyorlar. Bu kuyruklu yıldızın süper parlak bir “yüzyılın kuyruklu yıldızı ” olacağı umut ediliyordu ancak bu hala gökyüzünde nispeten sönük bir nesne. Space.com’a göre, kuyruklu yıldız çoktan parçalanmış olabilir ve çok daha uzun süre hayatta kalamayabilir.
Derleyen: Yağmur Aydın