- NASA’nın Crew-8 misyonu üyeleri, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevlerinin ardından SpaceX Dragon kapsülüyle Dünya’ya geri döndü.
- 235 gün süren görev, bir SpaceX insanlı misyonu için en uzun süre oldu.
NASA’nın Crew-8 misyonu üyeleri, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) yaklaşık sekiz aylık görevlerinin ardından SpaceX Dragon kapsülüyle Dünya’ya döndü. Dönüş yolculuğu birkaç kez ertelenen ekip, sonunda Florida açıklarında güvenli bir şekilde iniş yaptı.
Dört kişilik mürettebatı taşıyan SpaceX Dragon kapsülü, güney Meksika üzerinden gece dönüşünün ardından, Doğu saatiyle sabah 3:30’dan hemen önce Florida, Pensacola açıklarında suya indi. Kapsül, yaklaşık bir saat içinde atmosferi 28.000 km/s hızla geçerek, sonunda paraşütlerin yardımıyla Meksika Körfezi’ne 25 km/s hızla iniş yaptı. Kapsül, Çarşamba öğleden sonra uzay istasyonundan ayrılmıştı.
Crew-8 üyeleri, herhangi bir insanlı SpaceX misyonunun en uzun süresi olan 235 günü uzayda geçirdiler. Kullandıkları uzay aracı Endeavour, insanlı bir kapsül için 701 gün yörüngede kalarak bir süre rekoru kırdı.
Ekipte, komutan Matthew Dominick, pilot Michael Barratt ve görev uzmanı Jeanette Epps olmak üzere üç NASA astronotu yer aldı. Rusya uzay ajansı Roscosmos’tan kozmonot Alexander Grebenkin de bu misyonun bir parçasıydı.
Suya inişten birkaç saat sonra NASA, mürettebatın dört üyesinin de “ek değerlendirme için” yerel bir sağlık merkezine götürüldüğünü duyurdu. NASA yaptığı açıklamada, mürettebatın standart uçuş sonrası tıbbi değerlendirmeler için kapsülden kurtarma gemisine çıktığını söyledi. “Bolca ihtiyatlı davranarak, tüm mürettebat üyeleri birlikte tesise uçuruldu. NASA, gelişme oldukça ek bilgi sağlayacaktır.”
3 Mart 2024’te bir SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılan ekip, uzay istasyonunda yedi aydan fazla zaman geçirerek bilimsel araştırmalar yürüttü. Bu araştırmalar arasında, uzay uçuşu sırasında vücut sıvılarının değişimi ve UV radyasyonunun ve ağırlıksızlığın bitki büyümesini nasıl etkilediği gibi konular yer aldı.
Crew-8 üyeleri, uzay istasyonunda geçirdikleri süre boyunca Dünya yörüngesinde rekor sayıda insanın bulunduğu bir döneme de tanıklık ettiler. Eylül ayında Soyuz MS-26 uzay aracı bir NASA astronotu ve iki Rus kozmonotu istasyona getirdiğinde, Çin’in Tiangong uzay istasyonundaki astronotlar da dahil olmak üzere toplam 19 kişi yörüngedeydi.
Crew-8 misyonunun Ağustos ayında sona ermesi gerekiyordu, ancak Boeing’in Starliner kapsülünün test uçuşu sırasındaki sorunların ardından birkaç kez ertelendi.
İki NASA astronotunu taşıyan Starliner, Haziran ayında uzay istasyonuna yaklaşırken itici sorunları yaşadı. NASA, mürettebatın Starliner ile Dünya’ya dönmesinin çok riskli olduğuna karar verdi ve uzay aracını Eylül ayında boş olarak Dünya’ya geri uçurdu.
Eylül ayında istasyona gelen iki Crew-9 misyonu üyesi, Starliner tarafından bırakılan NASA astronotları Suni Williams ve Butch Wilmore’u, Şubat 2025’te sona ermesi planlanan görevlerinin sonunda geri getirecek.
Crew-8’in dönüşü ayrıca, geçtiğimiz hafta Florida açıklarındaki iniş alanlarında yaşanan olumsuz hava koşulları ve Milton Kasırgası nedeniyle ertelendi.
Derleyen: Enis Yabar