- Son dönemde birçok kullanıcı, tıbbi endişeleri sebebiyle yapay zekaya tıbbi verilerini yükledi. Ancak bu kesinlikle yapılmaması gereken bir eylem.
- Tıbbi veriler, yasal korumaya sahip kişiye özel verilerdir ve gerçekten gerekmedikçe paylaşılmaması gerekir.
- Yapay zekaya yüklenen tıbbi veriler ise her zaman siz ve yapay zeka arasında kalmayabilir ve her an ifşa riski taşır.
Bir süredir birçok insan tıbbi endişeleri hakkında cevap almak ve durumu daha iyi anlamak amacıyla sıklıkla ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka sohbet robotlarına özel tıbbi verilerini yüklüyor. Son dönemde yapay zekaya MR sonuçlarından cinsel organ fotoğrafına kadar birçok tıbbi veri yükleyen kullanıcı olduğu biliniyor.
Tıbbi veriler yasal korumalı özel verilerdir
Tıbbi veriler, genelde birçok yasal korumaya sahip oldukça özel verilerdir. Bu verilere sizden ve yetkili kişilerden başkası kolayca ulaşamaz ancak bu verileri siz istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Ancak istediğiniz gibi kullanabilmeniz, bunu yapmanız gerektiği anlamına gelmez.
Yapay zekayla olan sohbetiniz unutulmaz
Yapay zekalar, kullanıcıdan gelen verilerle kendini eğitir. Bu sebepten yüklenen verilerin nasıl ve hangi amaçla kullanıldığı her zaman net değildir. Kısacası bir yapay zekayla olan konuşmanız konuşma bittikten sonra tamamen silinmeyebilir ve o sohbet verileri işlenebilir.
Yapay zekaya yüklenen veriler ifşa riski taşıyor
Güvenlik ve gizlilik savunucuları, bu sebeplerden hassas bilgilerinizin daha sonra ifşa olma riski taşıdığı konusunda uzun zamandır uyarıyorlar. Tam da bu yüzden özenle korunan tıbbi verilerinizi ellerinizle bir yapay zekaya vermek pek mantıklı bir seçim değil.
Elon Musk, tıbbi verilerin “yapay zekaya yüklenmesini” istiyor
Tıbbi verilerin yapay zekaya yüklenmesi konusu, Elon Musk’ın tweetiyle birlikte ön plana çıkmıştı. Geçtiğimiz ay Musk, bir tweetinde “Grok’a analiz için röntgen, PET, MRI veya diğer tıbbi görüntüleri göndermeyi deneyin. Bu hala erken aşamada, ancak zaten oldukça doğru ve son derece iyi hale gelecek.” dedi.
Elon Musk’ın bu isteğinin sebebi ise yapay zekayı eğitmek. Ancak bu tweette verilerin güvenliği, şirket tarafından görüntülenebileceği gibi konular dile getirilmedi.
Derleyen: Ömer Kağan Selen