- Rocket Lab, 24 saat içinde iki Electron görevini başarıyla gerçekleştirerek fırlatma geri dönüş süresinde yeni bir hız rekoru kırdı.
- Şirket yaptığı açıklamada, bunun aynı zamanda herhangi bir fırlatma operatörünün bu zaman dilimi içinde her yarım küreden bir görevi tamamladığı ilk sefer olduğunu da ekledi.
- Yeni Zelanda’da kurulan Rocket Lab, burada ve Virginia’daki Mid-Atlantic Regional Spaceport’ta bir fırlatma rampası bulunduruyor.
Şirket, ABD ve Yeni Zelanda’daki rampalardan fırlatma kabiliyetini rekabet avantajı olarak gösterdi. Virginia rampası 2022’de faaliyete geçtiğinde Rocket Lab CEO’su Peter Beck, müşterilerin “fırlatma programları ve yörünge gereksinimleri üzerinde benzersiz bir kontrole sahip olmalarını” sağladığını söyledi.
Bu hassas yörünge yerleştirmeleri arasında Yeni Zelanda’daki fırlatma alanından kutupsal ve güneşle eşzamanlı yörüngelere ve Virginia’dan orta eğimli yörüngelere erişim yer alıyor. Rocket Lab ayrıca Electron’un Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron (HASTE) adı verilen yörünge altı versiyonunu da Amerikan fırlatma rampasından işletmekte. HASTE hipersonik ve yörünge altı teknolojileri için bir test yatağı olarak kullanılmakta.
Bu son fırlatmalar arasında adı açıklanmayan bir müşteri için Virginia’dan yapılan bir HASTE yörünge altı fırlatması ve Fransız Kinéis şirketine ait bir çift uydunun Yeni Zelanda’nın Mahia Yarımadası’ndan fırlatılması yer alıyordu.
Daha fazla fırlatma olmayacak gibi görünüyor
Şirket bu yıl şimdiye kadar 14 fırlatma gerçekleştirdi, ancak muhtemelen çok daha fazlası olmayacak. En son kazanç duyurusunda Rocket Lab, 2024 yılında roketi 15 ila 18 kez fırlatacağını planlamıştı.
Rocket Lab en çok, faaliyet açısından SpaceX’in Falcon 9’undan sonra ikinci sırada yer alan küçük Electron roketini işletmesiyle bilinse de, şirketin gelirinin büyük kısmı aslında uzay aracı tasarımı ve üretimi ile uydu bileşenlerinin satışını içeren “Uzay Sistemleri” işinden geliyor.
Örneğin şirketin bu yılın üçüncü çeyreğinde elde ettiği 105 milyon dolarlık gelirin 21 milyon doları fırlatma hizmetlerinden, 84 milyon doları ise “Uzay Sistemleri” segmentinden geldi.
Bu oran Rocket Lab’in orta irtifa roketi Neutron’u önümüzdeki yılın ortalarında devreye sokmasıyla biraz değişebilir. Şirket şu anda bu roketi 2025’te bir kez, 2026’da üç kez ve 2027’de beş kez fırlatmayı planlıyor.
Derleyen: Rüya Uzun