- Geçtiğimiz günlerde Avustralya hükümeti, çocuklara sosyal medyayı yasaklayan bir yasa getirdi.
- Çocukları sosyal medyanın zararlarından koruma amacıyla getirilen yasa, dünya çapında iyi ve kötü tepkilerle karşılaştı.
- Kimileri yasayı yerinde bulurken kimileri kısıtlayıcı olduğunu savunuyor.
Geçtiğimiz günlerde Avustralya hükümeti, çocukların sosyal medya kullanımını yasaklayan yeni bir yasa getirdi. Hükümet bu yasayı, “çocukların çevrimiçi ortamda güvenliğini sağlamak” ve özellikle “aşırı sosyal medya kullanımının zararlarını azaltmak” amacıyla yürürlüğe koyduğunu belirtti.
Çocuklara yönelik sosyal medya yasağının özeti:
– Kimleri etkiliyor: 16 yaş altındaki çocukları.
– Hangi platformları kapsıyor: TikTok, Instagram, Facebook gibi büyük sosyal medya platformları.
– Yaptırımları: Sosyal medya uygulamalarının Avustralya’da çocukların oturum açmasını engellememesi durumunda, 49,5 milyon Avustralya doları (32 milyon ABD doları) ceza uygulanacak.
– Uygulama süreci: Yasa Ocak 2025’te deneme süreciyle başlayacak ve bir yıl içinde tamamen yürürlüğe girecek.

Yasa, dünya genelinde tepkilerin odağı oldu
Çocukları sosyal mecranın zararlarından korumaya yönelik bu yasa, küresel çapta çokça tepki çekti. Kimileri yasayı desteklerken kimileri karşı çıktı. Yasayı destekleyenler; çocukların güvenliğine öncelik verilmesi gerektiğini, yasanın yerinde bir adım olduğunu düşünüyor.
Sosyal medya şirketleri, yasayı aceleye getirilmiş ve etkisiz bir çözüm olarak nitelendiriyor. Bazı ebeveyn ve uzmanlar ise çocukların yasağı delmeye çalışacağını, bunun ise tehlikeli olacağını düşünüyor. Ayrıca bu yasa, birçokları tarafından “özgürlüğü kısıtlayıcı” olarak nitelendirildi.

Yasağın uluslararası yansımaları
Avustralya sosyal medya düzenlemelerinde öne çıkan bir ülke olarak dikkat çekiyor. Sosyal medya devlerinin yanı sıra, Elon Musk gibi isimler de yasağa eleştirel yaklaşıyor ve bunun daha geniş bir dijital kontrolün başlangıcı olabileceğini öne sürüyor.
Avustralya’nın bu son sosyal medya yasağı, ABD ve diğer ülkelerle olan sosyal medya pazarını da oldukça kötü etkileyebilir. Bu kötü ivmenin bir sonucu olarak hükümetler arası gerilim sosyal medya konusunda artabilir.
Derleyen: Ömer Kağan Selen