ABD Mahkemesi, TikTok’un Satılmasını Zorlayan Yasayı Onayladı

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Ömer Kağan Selen
2 dk okuma süresi
  • ABD, TikTok’un Çin merkezli olması ve ABD’li kullanıcıların verilerini sızdırabileceği tehlikesi yüzünden TikTok için yasa düzenlendi.
  • İstenen yasaya göre ABD’deki TikTok’un Amerikan bir şirkete satılması isteniyor. Satış gerçekleşmediği takdirde ise TikTok, ABD’de yasaklanacak.
  • TikTok’un satışını zorunlu kılan yasa, ABD Temyiz Mahkemesi tarafınca onaylandı.

Geçtiğimiz aylarda ABD, Çin menşeili sosyal medya uygulaması TikTok için yeni düzenlemeler getirme kararı vermişti. TikTok’un Çin temelli olması ve milyonlarca ABD kullanıcısının verisini Çin’e sızdırma tehlikesi bu düzenlemelerin ana sebebi oldu.

ABD’deki TikTok’un Amerikan şirketlere satılması isteniyor

TikTok’un ABD için yarattığı tehdidi ortadan kaldırmak için yapılması gerekenin Çin’le bağlantısını kesmek olduğuna karar verildi. Bunun için ise çözüm belliydi: TikTok’un ABD’deki varlığının Amerikan bir devlete satılması.

Birkaç ay önce, yüzlerce TikTok kullanıcısı Beyaz Saray önünde eylem yaptı

Satış gerçekleşmezse TikTok yasaklanacak

Yasa tasarısına göre TikTok’un ana şirketi ByteDance, ABD sınırlarındaki TikTok’u Amerikan şirketlere satacak, aksi takdirde TikTok 170 milyon kullanıcısı bulunan ABD’de yasaklanacaktı. Geçtiğimiz günlerde ise bu yasa, ABD Federal Temyiz Mahkemesi tarafından onaylandı.

TikTok’un 19 Ocak’a kadar satılması isteniyor

TikTok’un satılması için son tarih: 19 Ocak

Kararın uygulanması için TikTok’a 19 Ocak 2024’e kadar süre verildi. TikTok, ByteDance’in Çin hükümetiyle olan ilişkileri nedeniyle TikTok’u satmak zorunda kalacak ve bu süreç, ABD hükümetinin ulusal güvenlik endişeleri doğrultusunda şekillenecek.

TikTok’un üst şirketi Çin merkezli ByteDance

TikTok karara itiraz edecek

TikTok bu karara itiraz etmeyi, davayı Yüksek Mahkeme’ye taşımayı planlıyor. Olası bir durumda Yüksek Mahkeme kararı bozabilir ve süreç uzayabilir. Ancak diğer durumda TikTok’un ABD’de geçirecek yalnızca birkaç haftası var.

Derleyen: Ömer Kağan Selen

Loading

Bu içeriği paylaş
'Dijital dünya' ile 'gerçek dünya' kavramlarının aynı anlamı ifade edeceği günler uzak değil. Henüz temelleri atılmış bu yeni dünyanın bir parçası değil bir yaratıcısı olmak için çalışan bir yazılım geliştiricisi. Her insanın önce kendi sonra çevresi için çalışmasını hayatın esas amaçları olarak gören biri. Kağan'ın dijitaliyidir için sloganı "Dijital, gelişim için kullanıldıkça iyidir." oldu.
Yorum bırak, puan ver