Avrupa Uzay Ajansı (ESA), IRIS takımyıldızını inşa etmek için 10,6 milyar Euro’luk bir sözleşme imzaladı. Bu, AB’nin son on yıldaki en iddialı uzay programı ve Elon Musk’ın Starlink ağına rakip olarak tasarlandı. Sözleşme 12 yıl sürecek ve ilk fırlatmanın 2029’da yapılması bekleniyor.
IRIS Nedir?
Uydu ile Dayanıklılık, Bağlantı ve Güvenlik anlamına gelen IRIS, Avrupa roketleri tarafından fırlatılacak yaklaşık 300 uydudan oluşacak. AB’nin iki uydu takımyıldızı olan Copernicus ve Galileo üzerine kuruludur. Copernicus, en büyük Dünya gözlem programı ve Galileo ise en doğru GPS sistemidir. Uyduların çalışma kapasitesinin çoğu ticari geniş bant hizmetleri sağlamak için kullanılsa da, önemli bir kısmı güvenlik ve kriz yönetimine ayrılmıştır. Uyduların çoğu alçak Dünya yörüngesinde planlanırken, bazıları orta Dünya yörüngesinde bulunacak.
Maliyet ve İş Birlikleri
10,6 milyar Euro’nun 6 milyar Euro’su AB’den, 550 milyon Euro’su ise ESA’dan geliyor. Kalan 4 milyar Euro özel sektörden gelecek.
ESA, Avrupa uydu operatörleri SES, Eutelsat ve Hispasat liderliğindeki bir sanayi konsorsiyumu olan SpaceRISE aracılığıyla Avrupa Komisyonu ile ortaklık kuruyor. Financial Times’a göre diğer üyeler arasında Deutsche Telekom, Airbus ve Thales bulunuyor.
Starlink’e Rakip
IRIS’in hayata geçmesi yıllar alacağından, Starlink mevcut uydu internet pazarına hakim olmaya devam edecek gibi görünüyor. SpaceX, yakın zamanda telefonların uzak bölgelerde bile bağlantılı kalmasını sağlayacak ilk doğrudan hücreye uydu takımyıldızını tamamladı.
Derleyen: Enis Yabar