İş başvurusunda bulunduğunuz kurumsal firmalardan haftalarca dönüş alamıyor musunuz? Özgeçmişiniz bile görüntülenmeden süreçten elendiğinizi bir ay sonra mail yoluyla mı öğreniyorsunuz? Hayalet iş ilanlarına başvuruda bulunmuş olabilirsiniz.
Detaylar haberimizde…
İş arayanların gözde sitesi LinkedIn son zamanlarda hayalet iş ilanları ile adından söz ettiriyor. Kurumsal ve startup şirketlerin kimliğini yansıtması ve dışarıya dönük yüzü olması açısından LinkedIn’in iyi bir reklam oluşturma alanı olduğunu söyleyebiliriz. Son zamanlarda önemi kavranan müşteri ve çalışan deneyimi gibi şirketlerin büyüme stratejilerini besleyen süreçlerin, şirketler tarafından LinkedIn sayfaları üzerinden düzenli olarak paylaşıldığına şahit oluyoruz. Bu alanda yapılan paylaşımların oldukça ilgi çekip beğeni topladığını söyleyebiliriz fakat bu stratejilerin deneyimlenme alanı olarak ele alabileceğimiz iş ilanlarında durum o kadar da beğeni toplamıyor hatta tepki görüyor.

Uzun süredir iş arayan, deneyimli ve deneyimsiz bireyler LinkedIn üzerindeki ilanların akıbetine yönelik soru işaretleri olduğunu belirtiyorlar. Soru işaretleri 2 başlık altında ele alınıyor: uzun süre açık kalan iş ilanları ve özgeçmişlerinin görüntülenmeden süreçten elenmeleri.
Uzun süre açık kalan iş ilanları 100’lerce başvuru almalarına rağmen pozisyona uygun adayı bulamıyor mu?
En az 1 ay yayında kalan şirketteki açık pozisyon, kimi zaman iş başvurusunda bulunanlara dönüş yapmadan ilanı siteden kaldırılıp tekrar aynı pozisyon için ilan açılıyor. Bu tür hayalet ilanlara başvuran kişiler, LinkedIn üzerinden özgeçmişinin görüntülenmeden süreçten elendiğinin haberini alıyor. Çalışan deneyimi ve dış müşteri stratejileriyle oldukça zıt düşen bu durum şirketlere olan güveni oldukça sarsıyor.

Neden güven sarsıcı hayalet iş ilanlarından vazgeçmiyorlar?
- Yazımızın başında da söylediğimiz gibi LinkedIn iyi bir reklam verme alanı olduğu için sürekli işe alım yapıyor olmak büyüyen bir şirket olduğu algısını yaratarak şirketin pazar ve piyasa değerini arttırıyor.
- Veri toplama yarışında varlığını sürdürebilmek için en kolay veri toplama yöntemi şüphesiz iş ilanlarına gelen başvurular. İş başvurusunda bulunan adaylardan kişisel verilerin işlenmesi için açık rıza talep ediliyor ve başvuru için kimi zaman zorunlu seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
- İş ilanını gören ve o pozisyonun açık olmadığını bilen şirketteki mevcut çalışanların kendilerini daha iyi performe etmeleri gerektiği konusunda içsel bir baskı mekanizması oluşuyor.
Yapay Zekanın İşe Alım Sürecinde Kullanılması
İşe alım sürecinin ilk aşamalarında, aranan adaydan beklenen kriterleri yapılan başvurulardan filtreleyerek hızlıca bulmak için günümüzde sıklıkla tercih edilen popüler bir yöntem. Hem ön eleme sürecinin hızlanması hem de objektif bir şekilde filtreleme yapılması için tercih edilen bu yöntem, iş arayanların yetkinliklerinin ve motivasyonun algoritma tarafından teste tabi tutulması ilerleyen zamanlarda daha büyük tepkiler çekecek gibi duruyor.
Derleyen: Deniz Tuğçe Şimşek