Dev buzdağı A23a, 5 yıllık sürüklenişin ardından Güney Georgia Adası yakınında karaya oturdu
Detaylar haberimizde…
Devasa A23a buzdağı, 1986’da ayrıldı ve son beş yıldır Güney Okyanusu’nda sürükleniyordu.
İngiliz Antarktika Araştırması’na göre, beş yıllık rahat bir yolculuğun ardından devasa buzdağı A23a, Güney Okyanusu’ndaki Güney Georgia Adası yakınlarında karaya oturmuş gibi görünüyor.
A23a neredeyse bir trilyon metrik ton ağırlığında ve bu onu dünyanın en büyük aktif buzdağı yapar. 1986’da Antarktika’dan koparak dünyanın en eski buzdağı olur. Ve şimdi, yarım on yıl sürüklendikten sonra, A23a Güney Georgia’nın yaklaşık 56 mil (90 kilometre) güneyinde karaya oturdu.

Dev Buzdağı, Balıkçılık Operasyonlarını Tehdit Edebilir
“Buzdağı karaya bağlı kalırsa, Güney Georgia’nın yerel yaban hayatını önemli ölçüde etkilemesini beklemiyoruz,” dedi British Antarctic Survey’de okyanus bilimci olan Andrew Meijers bir araştırma duyurusunda. “Son birkaç on yılda, Güney Okyanusu’ndan bu rotayı izleyen birçok buzdağı kısa sürede parçalanıyor, dağılıyor ve eriyor. Ancak ticari balıkçılık geçmişte sekteye uğradı ve buz dağı daha küçük parçalara bölündükçe, bu bölgedeki balıkçılık operasyonlarını hem daha zor hem de potansiyel olarak daha tehlikeli hale getirebilir.”

Rhode Island eyaletinden biraz daha büyük bir buzdağı olan A23a, Güney Georgia’ya doğru çılgın yolculuğuna çıkmadan önce onlarca yıl deniz tabanında sıkışmıştı. Buzdağı, yolunu daha öngörülebilir hale getiren bir su girdabına yakalandı, ancak 2024’te buzdağı girdaptan kurtuldu ve Güney Georgia ile çarpışma rotasına girmiş gibi görünüyordu. Şimdi, nesnenin 1.312 fitlik (400 metrelik) uçurumları adanın güneyinde duruyor ve o bölgede yavaşça eriyip parçalanabilir.
Meijers, “Bilimsel bir bakış açısından buzdağının yerel ekosistemi nasıl etkileyeceğini görmek istiyoruz,” diye ekledi. “Karaya oturmanın ve erimesinin harekete geçirdiği besinler, karizmatik penguenler ve foklar da dahil olmak üzere tüm bölgesel ekosistem için gıda bulunabilirliğini artırabilir.”
Buzdağı Parçalandıkça Takibi Zorlaşıyor
A23a artık karaya oturduğu için dağılması daha olasıdır. Ancak buzdağı hala serbestçe kıvrılabilir ve kuzeye doğru rotasına devam edebilir; Meijers, bir buzdağının Perth, Avustralya’ya 620 mil (1000 km) kadar yaklaştığını, çünkü daha sıcak suların ve havanın ona yetiştiğini ve sonunda dağıldığını belirtti.
“Şimdilik, A23a’nın takibi oldukça kolay. Birincisi, devasa bir buz parçası, gemi operatörleri ve hatta uzaydaki uydular tarafından kolayca görülebiliyor. İkincisi, buz dağı şu anda tek bir yerde sıkışmış durumda. Ancak A23a parçalanmaya başladığında, parçalanan daha küçük -ancak tehlikeli- buz dağlarının takibi çok daha zor olacak ve bu da balıkçılık operasyonlarını tehlikeye atabilir.”
Derleyen: Dilara İç