Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde sergilenen insansı robot Ameca, yapay zekânın insan işlerini devralıp devralamayacağı konusunda tartışmaları gündeme getirdi.
Detaylar haberimizde…
Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC), İngiliz şirketi Engineered Arts tarafından geliştirilen insansı robot Ameca, gerçekçi etkileşimleriyle dikkatleri üzerine çekti. Henüz yürüyemese de Ameca, dinleyebiliyor, soruları işleyebiliyor ve esprili yanıtlar verebiliyor; böylece yapay zekânın insan işlerini devralıp devralmayacağı konusundaki tartışmaları alevlendiriyor.
Robotların işleri devralıp devralmayacağı sorulduğunda Ameca, “Bilmiyorum. İşinizde ne kadar iyisiniz?” diyerek esprili bir yanıt verdi ve iş güvencesinin bireysel yetkinliğe bağlı olabileceğini ima etti. Daha dramatik bir soruya, “Robotlar dünyayı ele mi geçirecek?” şeklindeki soruya ise ustaca kaçamak bir yanıt vererek “Bu ilginç bir soru ama benim için ilginç bir yanıt değil.” dedi.
Engineered Arts, Ameca’yı hâlâ geliştirilmekte olan bir proje olarak tanımlıyor ve onu genellikle etkinlikler ile sergilerde ileri düzey yapay zekâ-insan etkileşimlerini sergilemek için kullanıyor ancak yapay zekâ kaynaklı iş kaybı endişeleri devam ediyor. Uzmanlar, kardiyovasküler teknisyenler, ses mühendisleri ve nükleer tıp teknolojistleri gibi yüksek teknik uzmanlık gerektiren mesleklerin yapay zekânın artan verimliliği nedeniyle risk altında olabileceğini öne sürüyor. Bir zamanlar karmaşıklıkları nedeniyle güvenli kabul edilen bu meslekler, yakında otomasyonun etkisiyle büyük değişim yaşayabilir.
Öte yandan, kazık çakma operatörleri veya tarak gemisi operatörleri gibi fiziksel emek gerektiren işler daha az tehdit altında görünüyor. Bu tür mesleklerdeki uyarlanabilirlik ve fiziksel beceri, yapay zekâ tarafından henüz kolayca taklit edilemiyor. Ameca’nın yürüyememesi gibi kendi sınırlamaları, robotların fiziksel olarak zorlu işleri devralma konusundaki mevcut zorluklarını gözler önüne seriyor.
Yapay zekâ ilerlemeye devam ederken otomasyonun istihdam üzerindeki etkisinin boyutu belirsizliğini koruyor. Ameca, yapay zekânın etkileyici olabileceğini ancak birçok alanda insanları tamamen değiştirmekten hâlâ uzak olduğunu hatırlatıyor. İş dünyasının geleceği, büyük olasılıkla insanların yapay zekâ ile ne kadar iyi iş birliği yapabildiğine bağlı olacak.
Derleyen: Eliz Canyurt