Konuştuğumuz dil, kulağa nasıl geliyor? Türkçe bilmeyen birisi Türkçeyi hangi dillere benzetiyor? Biz yabancıların Türkçeyi duyma deneyimini nasıl yaşayabiliriz?
Detaylar haberimizde…
Türkçenin kulağa nasıl geldiğini, nasıl bir duyum deneyimi yaşattığını merak ediyorsanız bu içerik merakınızı gidermede size yardımcı olabilir.
Türkçe, sondan eklemeli bir dil olarak Ural-Altay dil ailesi grubunda yer alan oldukça eski ve zengin bir dildir. Türkçe bilmeyen birisi, dili fonetik olarak algılarken özellikle “ç” ve “ş” harflerinin çok sık kullanıldığını ve bu özelliğinden dolayı Türkçenin kuş cıvıldamasına benzediği en sık yapılan yorum. Aynı zamanda “r” harfinin de oldukça baskın olduğu da yapılan yorumlardan birisi.
Chat GPT’ye Sorduk: Türkçe Hangi Dillere Benziyor?
Türkçe konuşulurken kelimelerin içerisindeki harflerin çok fazla vurgulandığını, harflerin oldukça baskın ve vurgulu şekilde kullanılması yönüyle bizim için Rusça, Almanca ve Arapça dillerindeki keskin vurgulamaları çağrıştırdığını söyleyebiliriz.

Chat GPT, Türkçenin en çok Azerbaycan Türkçesine, Özbekçe, Tatarca, Uygurca gibi Türk dil ailesine mensup dillere benzediğini fakat bu aile dışında Macarca ve Finlancaya fonetik açıdan benzediğini aktardı.
Yabancılar Gibi Türkçeyi Duymak
TikTok’ta bir kullanıcı Türkçenin fonetik yapısını bozmadan, benzer duyum yaşatan harfleri birbirleri ile değiştirerek yeni kelimeler üreten bir kod yazıyor. Örneğin “d” harfi yerine “t”, “o” yerine “ö” ve “u” yerine “ü” harfini kullanma komutu vererek “dolu” kelimesini “tölü” diye okuma komutu veriyor.
Aynı kullanıcı, verdiği komutun gerçeğe yakınlığını anlayabilmek için yukarıdaki işlemi İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Almancada deniyor. Bu dilleri gerçekte duyma deneyimi ile kendi oluşturduğu kodla üretmiş olduğu dille benzer olup olmadığını anlamaya çalışıyor.
Derleyen: Deniz Tuğçe Şimşek