NASA’dan Uzay Göçü Hazırlığı: Uyuyan Sincaplar İnsan Hibernasyonuna Işık Tutuyor

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Enis Yabar
Ekleyen Enis Yabar
2 dk okuma süresi

NASA, insanlığın uzay göçüne hazırlanırken, uzun uzay yolculuklarında insan hibernasyonunu anlamak için Arktik yer sincaplarını inceliyor.

Detaylar haberimizde…

İnsanlığın uzayda bir medeniyet haline gelmesi için, uzayda nasıl uyuyacağımızı çözmemiz gerekecek. Sonuçta, günümüz teknolojisiyle Mars‘a ulaşmak bile yaklaşık dokuz ay sürüyor. İnsanların hibernasyon(Kış uykusu) yeteneği, daha uzun uzay yolculukları için oldukça faydalı olacaktır. Bu amaçla NASA, insanlarda indüklenmiş hibernasyonun nasıl çalışabileceğine dair içgörü kazanmak için yıllardır Arktik yer sincaplarını inceliyor.

sincap

Yıllarca süren diğer gezegenlere yapılan yolculuklar sırasında hibernasyon, sadece can sıkıntısını gidermekle kalmayacak, aynı zamanda yiyecek, su ve oksijen ihtiyacını azaltarak tasarruf sağlayacaktır. Ayrıca, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, hibernasyon yapan astronotların uzay aracının mikro yerçekiminde uyanık kalmaya göre daha az kas ve kemik kaybı yaşayabileceğini göstermektedir.

sincap
Kış uykusu, bazı hayvan türlerinin maruz kaldığı minimal aktivite ve metabolik depresyon durumudur. Kış uykusu, düşük vücut sıcaklığı, yavaş solunum ve kalp hızı ve düşükmetabolizma hızı ile karakterize mevsimsel bir heterotermidir.

NASA’ya göre, sincaplar “yılın sekiz ila dokuz ayında metabolizmalarını o kadar yavaşlatarak hibernasyon yapmaları açısından benzersizdir ki, vücut sıcaklıkları uzun kış aylarında donma, kas kaybı veya kemik yoğunluğu kaybı gibi olağan yan etkilerden zarar görmeden donma noktasının altına düşebilir.”

Sincaplar ve Hibernasyonun Derinlikleri

Hibernasyon sadece uzun bir şekerleme değildir. Uykudan çok ölüme yakındır. Hibernasyon uyuşukluğu sırasında, yer sincaplarının metabolik hızlarında yüzde 95’e varan bir azalma olur. Kalp ve solunum hızları dakikada birkaç atım ve nefese düşer. Beyin dalgaları düzleşir. Vücut sıcaklıkları bazı türler için donmaya yakın (veya Arktik yer sincapları için donma noktasının bile altına) düşer.

Ancak tüm bunların ortasında, sincaplar oldukça sağlıklı kalır: kas kütlesini korur, hibernasyon öncesi diyabeti tersine çevirir, organ yenilenmesi yaşar, yaşlanmayı geciktirir ve radyasyon hasarı gibi şeyleri savuşturabilen fizyolojik değişiklikler geçirir.

Uzay Göçü ve Hibernasyonun Rolü

NASA’nın bu araştırmaları, insanlığın uzayda uzun süreli yolculuklara ve hatta diğer gezegenlerde koloniler kurmasına yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

Hibernasyonun insanlarda nasıl tetiklenebileceği ve sürdürülebileceği konusundaki bilgiler, gelecekteki uzay misyonlarının başarısı için kritik öneme sahip olabilir.

Derleyen: Enis Yabar

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum bırak, puan ver