Hindistan mahkemesi, Wikipedia’ya içerik kaldırma emri verdi. Karar, ifade özgürlüğü tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Detaylar haberimizde…
Hindistan’da bir mahkeme, Wikipedia operatörüne, yerel bir haber ajansı hakkında “iftira niteliğinde” olduğu belirtilen ifadeleri kaldırma emri verdi. Bu karar, popüler çevrim içi ansiklopediye yönelik en yeni içerik kaldırma talimatı oldu.
Wikipedia’ya Yönelik Yeni Hukuki Süreç
Son yıllarda, Hindistan’da içerik kaldırma talepleri nedeniyle mahkemeye taşınan ikinci büyük teknoloji platformu Wikimedia Vakfı oldu. Daha önce X (eski adıyla Twitter) de benzer davalarla karşılaşmıştı.

ANI haber ajansı, Wikipedia‘nın kendisini hükümetin “propaganda aracı” olarak tanımladığı ifadeleri kaldırmadığı gerekçesiyle geçen yıl Delhi Yüksek Mahkemesi’nde iftira davası açtı. Mahkeme, perşembe günü verdiği kararda, bu ifadelerin ANI’nin mesleki itibarını zedelediğini belirterek kaldırılmasına hükmetti.
Wikipedia’nın Karara Yanıtı Bekleniyor
Mahkeme süreci devam ederken, Wikimedia Vakfı karara ilişkin herhangi bir yorum yapmadı ve itiraz edip etmeyeceği konusunda açıklamada bulunmadı. ANI’nin avukatı Sidhant Kumar, kararın “itibar hakkının temel bir hak olduğunu” teyit ettiğini söyledi.
Reuters, ANI’nin %26 hissesine sahip olmasına rağmen, konuyla ilgili yorum yapmadı. ANI, yaklaşık 20 milyon rupi (240.000 dolar) tazminat ve Wikimedia’dan bir özür talep ediyor.
İfade Özgürlüğü Tartışmaları

Bu dava, Hindistan’da ifade özgürlüğü konusunda yeni bir tartışma başlattı. Wikimedia, Yüksek Mahkeme’ye sunduğu dilekçede, “seçici ve kalıcı içerik kaldırmanın ifade özgürlüğü üzerinde caydırıcı bir etkisi olduğunu” savundu.
Daha önce X de Hindistan’daki çiftçi protestolarına ilişkin bazı gönderilerin engellenmesine yönelik hükümet emirlerine karşı dava açmıştı. Teknoloji devleri ve aktivistler, bu tür kararların bilgiye erişimi sınırladığını ve ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini belirtiyor.
Derleyen: irem Aydoğdu