Stanford Medicine’nin yeni araştırması, Zona aşısının (bölge aşısı), bunama olarak da bilinen demans hastalığına karşı yüzde 20 koruma sağladığını öne sürüyor.
Demans, özellikle ilerleyen yaşlarda beyin fonksiyonlarını etkileyen, hafıza, düşünme ve davranışlar üzerinde etkiler yaratan bir hastalık durumudur. Halk arasında “bunama” diye bilinen demansın en yaygın tipi Alzheimer hastalığıdır. Bu hastalığın, günümüzde bazı terapiler ve ilaçlar haricinde kesin bir tedavisi veya koruması bulunmuyor.
Stanford Üniversitesine bağlı olan Stanford Medicine, bunama hastalığı ile başa çıkmanın yeni bir yolunu keşfetti. Araştırmacılar, su çiçeğinin tetiklediği hastalıklara karşı kullanılan Zona aşısının (veya bölge aşısı), bunama riskini azaltabileceğini keşfetti. Yapılan testlerde Zona aşısının koruyucu etkisi kanıtlandı.

Araştırmada 280 bin kişi analiz edildi
Yapılan araştırmada Galler’de yapılan 2013 tarihli bir Zona aşı programının verilerinden yararlanıldı. Araştırmacılar, Galler’de yaşayan ve bunama teşhisi konmamış 280 binin üzerinde yetişkini analiz etti. Katılımcılar, yedi sene boyunca takip edildi.
Zona aşısı olan bunama teşhisi konulmamış katılımcılardan normale göre daha azının bunama teşhisi aldığı görüldü. Araştırmacılar, Zona aşısı olmuş kişilerin, Zona aşısı olmamış kişilere oranla bunamaya yakalanma olasılığının yüzde 20 daha düşük olduğunu tespit etti.

Araştırma, yeni demans çözümlerine ışık olabilir
Bu önemli araştırmanın sonuçları, gelecekte de benzer çalışmaların yapılmasını ve bunamanın önlenmesinde yeni stratejilerin ortaya çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca, bu tür çalışmaların özellikle yaşlı nüfus için geliştirilmekte olan sağlık politikalarını etkileyeceği düşünülmekte.
Derleyen: Ömer Kağan Selen