Araştırmalar, kalp krizlerinin 50 yaşın altındaki yetişkinler arasında daha yaygın hale geldiğini ve sonuçların kadınlar için daha kötü olduğunu gösteriyor.
Detaylar haberimizde…
Giderek artan kanıtlar, geçmiş yıllara kıyasla daha fazla genç yetişkinin her türlü kalp sorununu yaşadığını ve bunun nedeninin kötüleşen yaşam tarzı alışkanlıkları olduğunu ortaya koyuyor. Bazı araştırmalar ise COVID enfeksiyonlarının, durumu daha da kötüleştirdiğini öne sürüyor.
2024’te, bilinen hiçbir risk faktörü olmamasına rağmen New York Şehir Triatlonu’nu koşarken kalp krizi geçirip yere yığılan sağlıklı 38 yaşındaki bir adam manşetlere çıktı. 2023’te ise NBA yıldızı LeBron James’in en büyük oğlu olan 18 yaşındaki Bronny James, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde basketbol antrenmanı sırasında kalp krizi geçirdikten sonra yere yığıldı. Bu ve benzeri olaylar, kardiyovasküler sağlık ve gençler hakkında daha genel soruları gündeme getirdi.
Brigham and Women’s Hastanesi’nde kıdemli koruyucu kardiyolog ve Boston’daki Harvard Tıp Fakültesi’nde tıp profesörü olan Ron Blankstein, “Genç bireyler kalp durması veya kalp krizinden muaf değiller, yine de birçok kişi bunun hâlâ yaşlıların bir hastalığı olduğunu düşünüyor. Ancak genç bireylerin bilmesi gereken en önemli şey, doğru adımları atarlarsa kardiyovasküler hastalığın büyük oranda önlenebileceğidir.” diyor.
Kalp krizleri, kalbe giden kan akışı kısmen veya tamamen engellendiğinde meydana gelir. Yaygın semptomlar arasında göğüs ağrısı veya rahatsızlığı; çene, boyun, sırt veya kollara yayılan ağrı; nefes darlığı; ve güçsüzlük veya baygınlık hissi bulunur.
Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’ne göre, ABD’de 18 ila 44 yaş arasındaki yetişkinlerin %0,3’ü 2019’da kalp krizi geçirdi. 2023’te ise bu oran %0,5 oldu. Bu, dört yıl içinde %66’lık bir artış anlamına geliyor.
Kalp Krizinin En Büyük Risk Faktörleri Nelerdir?
En büyük risk faktörleri; yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve obezite Bunların hepsi, oksijen açısından zengin kanı kalbe taşıyan atardamarları ve kan damarlarını tıkayabilir ve hasar verebilir.
Amerikan Kardiyoloji Koleji Kardiyovasküler Hastalıkları Önleme Konseyi eski başkanı Eugene Yang, “Bu rahatsızlıkların bazıları genetik olabilirken, daha sıklıkla kötü beslenme ve tipik olarak erken çocukluk döneminde başlayan hareketsiz yaşam tarzı gibi sağlıksız alışkanlıkların yıllarca sürmesiyle ortaya çıkar.” diyor.
Öte yandan, COVID’in kardiyovasküler sağlık üzerinde daha acil bir etkisi olduğu görülüyor. Journal of Medical Virology’de yayınlanan 2022 tarihli bir araştırma, pandeminin ilk yılında kalp krizi ölümlerinin %14 arttığını buldu. En büyük artış, 25 ila 44 yaş arasındaki yetişkinlerde görüldü. Daha yakın tarihli araştırmalar, COVID’in bazı genç, aşılanmamış yetişkinler arasında enfeksiyondan sonra üç yıla kadar kalp krizi riskini artırabileceğini öne sürüyor. Öte yandan, COVID aşılarının tüm yetişkinlerde kalp krizi riskini düşürdüğü bulundu.
Derleyen:Damla Şayan