Dünya çapında insanları 23 yıldır birbirine bağlayan popüler görüntülü görüşme hizmeti Skype kapanıyor. Ana şirket Microsoft, hizmetin resmi son kullanma tarihinin 5 Mayıs 2025 Pazartesi olduğunu doğruladı.
Detaylar haberimizde…
Platform 2010’lardan sonra Zoom ve diğer mesajlaşma araçları gibi rakipler arasında daha az çekici hale geldi.
FaceTime’ın mobil kullanıcılar için bir seçenek haline gelmesinden ve web kameralarının 720p’den fazla çekim yapmaya başlamasından önce Skype, en çok tercih edilen uygulamaydı. O zamandan beri, Zoom da dahil olmak üzere bugün sahip olduğumuz bazı görüntülü görüşme uygulamaları ve programlarının önünü açtı, ancak çoğu kullanıcı Microsoft’un çözümünden daha iyi ürünlere geçti.
Skype’ın web sitesi 5 Mayıs’ta değişikliği belirtti ve yine kendi uygulaması olan Teams‘e geçişin nasıl çalışacağını açıkladı.
Skype’tan Microsoft Teams’e nasıl geçilir?
Skype kullanıcıları Skype kimlik bilgilerini kullanarak Teams’de ücretsiz oturum açabilirler. Oturum açtıktan sonra tüm sohbetleri ve kişileri otomatik olarak uygulamaya aktarılır.
Teams, bire bir ve grup aramaları, mesajlaşma ve dosya paylaşımı gibi Skype’a benzer özellikler sunar. Skype öncelikle daha küçük gruplar ve gündelik kullanım için tasarlanmışken, Teams daha çok iş odaklıdır ve tek bir görüntülü aramada 10.000 katılımcıya kadar yer sağlar. Ayrıca gelişmiş güvenlik özellikleri ve Evernote, OneDrive, Office 365, Salesforce, SharePoint, Trello ve daha fazlası gibi çeşitli entegrasyonlarla birlikte gelir.
Teams; Android, iOS, Mac, PC ve web’de kullanılabilir.
İşte en iyi Skype alternatifleri
Microsoft Teams’e geçiş yapmak istemeyen kullanıcılar, yine de hesap verilerini dışa aktarmalı. Bu, mesajlar, dosyalar ve kişi bilgileri gibi değerli bilgilerin yedeklenmesini ve gelecekte erişilebilmesini sağlar.
1.Google Meet

Google Meet’i kullanmanın bariz bir avantajı, bir Google hesabıyla ücretsiz olarak kullanılabilmesi. Birçok kişi zaten Google’ı kullandığı ve mevcut hesapları olduğu için bu, platforma geçişi oldukça kolaylaştıracak.
Google Meet, kullanıcıların 100’e kadar katılımcıyla toplantılar düzenlemesine, toplantıları kaydetmesine, ekranları paylaşmasına ve daha fazlasına olanak tanır. Ücretsiz planın bir dezavantajı, bir toplantıda üçten fazla katılımcı varsa 60 dakikalık bir zaman sınırı olması.
Büyük şirketler, 25’e kadar yardımcı sunucuya sahip olma, toplantılar sırasında katılımcıları daha küçük gruplara ayırma, anket oluşturma, soru-cevap oturumu ayarlama, YouTube’da canlı yayın yapma ve daha fazlası gibi özellikler için bir Google Workspace planı satın almak isteyebilir. Workspace, ayrıca Meet kullanıcılarının not almasına ve özel arka plan görüntüleri oluşturmasına yardımcı olan Gemini asistanı aracılığıyla yapay zeka destekli araçlar sunar.
2.Zoom
Zoom, bir diğer popüler web konferans aracı. 100’e kadar katılımcıyı ağırlama ve hem özel hem de genel gruplarda sohbet etme yeteneği de dahil olmak üzere çeşitli yararlı özellikler sunar ve notlar, beyaz tahta ve ekran paylaşma yetenekleri gibi araçlara sahip. Kullanıcılar ayrıca toplantıları kaydedebilir ve transkriptlere erişebilir.
Ancak, dezavantajlarından biri, ücretsiz planda kullanıcılar için toplantı başına 40 dakikalık zaman sınırı olması. Toplantıların kesilmesini önlemek için kullanıcıların abonelik satın almaları gerekir. Ücretli aboneler, toplantıları özetleme ve transkript edilen toplantılar hakkında soru sorma yeteneğini içeren Zoom’un AI Companion’ına erişebilir.
3.Webex

Cisco’ya ait video konferans aracı Webex, rakiplerine benzer bir plan sunuyor. Örneğin, ekran paylaşımı, oturumları kaydetme yeteneği, beyaz tahta yeteneği ve daha fazlası gibi özelliklere sahip.
Ücretsiz plan, toplantı başına 100 katılımcıya kadar 40 dakikalık zaman sınırı içeriyor. Webex ayrıca ücretli abonelik yapıldığı takdirde yapay zeka asistanı, canlı anket, soru-cevap ve 1.000’e kadar katılımcı ekleme yeteneği ile birlikte geliyor.
4.Discord
Discord başlangıçta oyuncular için bir sohbet platformu olarak tasarlanmıştı, ancak kişisel kullanım veya daha küçük ekipler için Skype’a bir alternatif olarak da hizmet verebilir. Aramaları 25 katılımcıyla sınırladığı için daha büyük işletmeler için önerilmez.
Olumlu tarafı, Discord sınırsız toplantı uzunluğu ve ekran paylaşımı, toplantıları kaydetme yeteneği ve ayrı odalar gibi özellikler sunar. Platformun, ücretli seçeneğe ek olarak ücretsiz bir planı vardır ve bu da uygulamayı uygun fiyatlı seçeneklerden biri yapıyor.
5.Slack

Slack, büyük gruplarla resmi olarak planlanmış toplantılar için ideal olmasa da, ekip sohbetleri içindeki spontane toplantılar için etkili olabilir. Slack’teki Huddle özelliği, kullanıcıların bir sohbet dizisinden meslektaşlarıyla gayriresmi bir sesli veya görüntülü aramaya kolayca geçiş yapmasını sağlar. Ücretsiz planda, Huddle’lar yalnızca iki kişiyi ağırlayabilirken, ücretli planlar 50 kişiye kadar izin verir.
6.Signal
Şifreli mesajlaşma uygulaması Signal, 2020’den beri grup görüntülü görüşme özellikleri sağlıyor ve tek bir görüşmede 50 katılımcıya kadar yer verebiliyor.
Skype’ın doğrudan rakibi olmasa da kullanıcıların görüşmeler için bağlantıları paylaşmasına olanak tanıyor ve bu sayede Google Meet, Zoom ve Microsoft Teams’in yaptığı gibi bir grup oluşturmak yerine bağlantıyı başkalarına gönderebiliyorlar. Signal’in kullanımı ücretsiz.
Daha küçük gruplarla görüntülü görüşme yapmak isteyen mobil kullanıcılar için diğer benzer uygulamalar arasında WhatsApp, Facebook Messenger ve Apple FaceTime yer alıyor.
Derleyen:Damla Şayan