Para ve Güç Erkeklerin Öz Güvenini Neden Etkiliyor?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Damla Sayan
Ekleyen Damla Sayan
3 dk okuma süresi

Yapılan çalışma, parayı kimin kazandığının hem evde hem de toplumda güç dinamikleri üzerinde kalıcı etkileri olduğunu ortaya koyuyor.

Detaylar haberimizde…

Parayı kimin kazandığının bu kadar etkili olmasının temel nedenlerinden biri, paranın güçle çok yakından bağlantılı olması. Erkekler evlerinde en çok kazanan kişi olmadıklarında ve toplum erkeklerden bunu beklediğinde, bu onların güçsüz hissetmelerine, zihinsel refahlarının azalmasına ve hatta boşanma olasılığının artmasına yol açabiliyor.

Genel olarak, erkekler hala kadınlardan daha fazla kazanma eğiliminde ve çocuklu evli çiftler arasında kadınlar, erkeklerden daha fazla çocuk bakımı ve ev işi yapıyor. Bunun kısmen cinsiyet beklentilerinden kaynaklandığı düşünülüyor. Bu nedenle kadınların yarı zamanlı, esnek rollere geri dönme olasılığı daha yüksek görülüyor.

Eve ekmek getiren kadınların sayısındaki artışa rağmen, ücretli işe ve evdeki rollere yönelik cinsiyet tutumları daha yavaş değişim gösterdi. Kadınlar daha fazla kazanıyor olsalar bile, daha az kazanan erkek partnerlerden daha fazla ev işi ve çocuk bakımı yapıyorlar. Ve bazı yaş gruplarında cinsiyet eşitliğine olan destekte bir artış olsa da, erkekler daha fazla kazanıyorlarsa hala daha düşük memnuniyet gösteriyorlar.

Yapılan birçok araştırma, bir erkeğin kadın partnerinin kendisinden daha fazla kazanmasının öz güvenini ve mutluluğunu etkileyebileceğini gösteriyor.

Öz güven ve Kimlik Sorunları

Erkeklerin kadın partnerlerinin geçimini sağlayan kişi olmasının etkisinden bahsetmeleri bile biraz tabu. Partnerlerinin kariyerini destekliyor hissedebilirler, ancak aynı zamanda erkekliğe dair birçok eski varsayımın yaygın olması nedeniyle “geçimini sağlayan kişi” rollerini yerine getirmediklerini hissedebilirler.

öz güven

Bir diğer araştırma, daha fazla kazanan kadınların kocalarının aldatmaya daha yatkın olduğunu gösteriyor. Psikologlar, bunun, geçimini sağlayan eşleri tarafından tehdit edilen erkeksi kimliklerini yeniden ortaya koymanın bir yolu olabileceğini söylüyor.

Araştırma ayrıca erkeklerin geçimini sağlama yönündeki baskının onların refahına katkıda bulunan bir faktör olduğu fikrine işaret ediyor. Erkekler işsiz olduğunda, işsiz kadınlara kıyasla daha yüksek depresyon oranlarına sahip oldukları saptandı. Yine kadınların iş dışında erkeklere kıyasla daha güçlü sosyal bağlara sahip olması ve bu nedenle evde kalan babalar genellikle evde kalan annelerden daha izole olma eğilimde.

Kadın geçimini sağlayanların sayısının arttığı göz önüne alındığında, zamanla bu ekonomik değişim normalleşebilir, yani çocuklu çiftler arasında erkeklerin esnek çalışma ve bakım hizmetlerini artırarak buna göre uyum sağlamaları gerekebilir. Ve bu zaman alacak olsa da, bu değişen tutumlar, erkeğin geçimini sağlayan, kadının ev hanımı olma beklentisini en aza indirmenin, ilişki memnuniyetini artırmanın ve bu süreçte daha sağlıklı bir güç dengesi yaratmanın yolunu açabilir.

Derleyen: Damla Şayan

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum bırak, puan ver