Köpekler Bebeklerin Yerini Alıyor Olabilir Mi?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Damla Sayan
Ekleyen Damla Sayan
2 dk okuma süresi

Batı toplumunda, bebek stresinden ve masrafından vazgeçip köpek sahibi olmaya yönelmek hızla toplumsal bir norm haline geliyor; doğum oranları durağanlaşıp düşerken bile köpek sahibi olma oranı artıyor.

Detaylar haberimizde…

ABD, Kanada, Avustralya ve Avrupa’nın büyük bir bölümünde, hanelerin üçte biri en az bir köpek sahibi. Bu sayı yavaş yavaş artarken, çoğu ülke önümüzdeki yıllarda nüfus büyüklüklerini riske atması beklenen doğurganlıkta, istikrarlı bir düşüş yaşayacak.

Macaristan’daki Eötvös Loránd Üniversitesi’nden etologlar Laura Gillet ve Enikő Kubinyi tarafından yakın zamanda yayınlanan bir teorik inceleme, bu eğilimin ardındaki kültürel nedenleri ve gelecekte bir aile kavramı için ne anlama geldiğini araştırıyor.

köpek

“Çoğu durumda, köpek sahipleri köpekleri tam olarak çocuklar gibi olmadıkları ve türlerine özgü ihtiyaçlarını kabul ettikleri için seçerler.”

Köpek VS. Bebek

Konuyla ilgili literatürün kapsamlı bir incelemesinin ardından, Gillet ve Kubinyi, sevme ve destekleme konusundaki güçlü arzumuzun türlere özgü olmadığını savunuyor. Çocuk sahibi olmanın sosyo-kültürel baskıları, birçok genç yetişkin için dışlayıcı olabiliyor.

Laura Gillet, “Köpeklerin bakıcılarına olan yüksek bağımlılığına ve bağlılığına rağmen, birçok kişinin gözünde, köpek sahibi olmanın getirdiği taahhütler çocuk ebeveynliğinden daha az külfetli olmaya devam ediyor.” diyor.

Finansal açıdan konuşursak, ABD’de bir çocuğu büyütmenin maliyeti son yıllarda istikrarlı bir şekilde arttı. Bir anket, sadece son iki yılda maliyetlerin şaşırtıcı bir şekilde %35,7 oranında arttığını tahmin ediyor.

Gelecek nesillere bıraktığımız dünya türüyle ilgili endişeleri, değişen aile yapıları ortasında ebeveynlerin -özellikle annelerin- algılanan yalnızlığını ve iş gücündeki kadınlar üzerindeki baskıları da hesaba katarsak, bebekler Batı dünyasında daha az insanın yapmaya istekli olduğu bir yatırım olarak düşünülüyor.

Araştırmacılar raporlarında “Köpek ebeveynliği, çocuk ebeveynliğiyle de bir arada var olabilir ve bu da insanların türe bakılmaksızın başkalarına bakmak üzere evrimleşmiş olabileceği fikrini güçlendirir” diye özetliyor.

Derleyen: Damla Şayan

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum bırak, puan ver